BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

İranın gözü Bahreynde

Bahyern İran'a mı ait. Tartışmalar yeniden alevlenirken İranlı diplomatların bu yöndeki açıklamaları Fas'ı kızdırdı.

Abone ol

Fas, İranlı bir yetkilinin, Bayreyn'in, İran'a ait olduğu iddialarının yarattığı tartışmalar üzerine, Tahran Büyükelçilik Maslahatgüzarını geri çağırdı.

İran eski Meclis Başkanı ve İran Dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanlarından Hüccetülislam Ali Ekber Natık Nuri, ay başında İran Devriminin yıl dönümü nedeniyle yaptığı bir konuşmada, "Bahreyn'in hala İran'a ait olduğunu" ileri sürmüştü.

Bu sözlerin Arap dünyasında yarattığı tepkiler üzerine, Fas'ın Tahran Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, konuyu tartışmak üzere İran Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Fas haber ajansı MAP'ın haberine göre, Fas Dışişleri Bakanı Taib Fassi Fıhri, gelişmelerle ilgili olarak dışişlerine çağrılan İran'ın Fas Büyükelçisi Vahid Ahmed'e, Maslahatgüzarlarının, Dışişlerine "özellikle seçilip çağrılmasından" duydukları rahatsızlığı bildirdi.

MAP'ın haberine göre, Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Fihri'nin, İran resmi haber ajansı İRNA'dan yayımlanan İran Dışişleri Bakanlığının konuyla ilgili açıklamasındaki bazı uygunsuz ifadeleri de reddettiği" belirtildi.

Açıklamada ayrıca Fas'ın, Mashalatgüzarının, İran Dışişlerine "özellikle" çağrılması da eleştirilerek, "İran yetkililerinin (Tahran Maslahatgüzarlarına) karşı böyle garip bir tutum takınmalarının şaşkınlık yarattığı ve İran'ın resmi açıklamasının arkasındaki gerçek amaçların sorulduğu" belirtildi.

Açıklamada son olarak, İran'ın tutumunu protesto etmek için Tahran Malsahatgüzarı'nın bir haftalığına geri çağrıldığı kaydedildi.