BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Üç penaltı için kim ne dedi?

Fenerbahçe'nin attığı 6 golün üçü penaltıdan geldi? Peki eski hakemler Cüneyt Çakır'ın kararları için ne dedi?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Fenerbahçe'nin Ankaragücü'nü 6-0 yendiği maçta attığı gollerin yarısını penaltıdan atınca kamuoyunda bazı sporseverlerin kafası karıştı. Sadece penaltı değil bir de kırmızı kart kararı da tartışıldı. Özellikle Trabzonspor cephesinde itirazlar yükseldi. Bordo mavililer hakemin Fenerbahçe'yi kayırdığını iddia ettiler.

Peki Cüneyt Çakır'ın verdiği kararlar doğru muydu? İki hakem ilk penaltının yanlış olduğu görüşünde. Diğer üç hakem ise üç penaltı için 'doğru karar' dedi. İşte spor yazarı eski hakemlerin görüşleri:

Ahmet Çakar (Sabah): Üç penaltı da dogru

Fenerbahçe adım adım şampiyonluğa yaklaşıyor. Artık önlerinde sadece Sivasspor engeli kaldı. Ama Süper Lig'de Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında yaşanan yarış uzun yıllar unutulmayacağa benziyor.
Dün geceki karşılaşmaya iki adam damgasını vurdu. Biri hakem Cüneyt Çakır, diğeri ise Fenerbahçe Kaptanı Alex de Souza. Cüneyt Çakır, Fenerbahçe lehine üç penaltı verdi, kaptan Alex de üçü penaltıdan olmak üzere tam 5 gol attı.
Gelelim penaltılara. Bence üçü de doğru karardı.
İlk penaltıda, Alex sağ ayağıyla topu rakibinden kurtarıyor, Ankaragücü'nden Rajnoch topa hamle yapıyor ama dokunamıyor. Ve Rajnoch'un uzanmış ve hafif de yukarı kalkmış ayağı Alex'in koşu yolunda engel oluyor; ardından da penaltı geliyor.

KIRMIZI KARTTA DA HAKLI
İkinci penaltıda karar çok açık. Niang topu kaleci Senecky'nin yanından atıyor, bu arada da kalecinin çelmesi ile kendini yerde buluyor. Penaltı tartışmasız bir karar. Ama burada hakem Cüneyt Çakır bariz gol şansı engellendiğinden dolayı Senecky'ye kırmızı kart da gösterdi. Bence bu da doğru. Zira Senecky, faul yaptığı an Senegalli futbolcu ile yanındaki Ankaragüçlü defans oyuncusu aynı hizadalar. Diğer bir deyimle Senegalli Niang için bariz gol şansı devam ediyor idi.
Üçüncü penaltı ise yine çok açık. Niang bu sefer kaleci Özden'in yanından kurtulduğu anda Özden'in vücut ve kol müdahalesi ile yine düşürülüyor.
Burada Cüneyt Çakır sarı kart verdi ama bence karar bariz gol şansının engellenmesinden ötürü karar yine kırmızı kart olmalıydı. Zira Niang penaltıya mağruz kalmasa çaprazdan da olsa sol ayakla golü yapacaktı

Metin Tokat (Milliyet):  Penaltılar doğru, kırmızı yanlış

Trabzonspor-Gaziantep maçındaki kararları nedeniyle tartışılan Cüneyt Çakır maça baskı altında başladı. Faullerde titiz davranarak maçın tansiyonunun yükselmesine izin vermedi.
Daha önce uyardığı Kağan'a Stoch'a yaptığı faulden sonra sarı kartını doğru çıkardı. Sestak'ın Santos'a yaptığı hareketten sonra da kartını göstermeliydi. Alex ceza alanında topu Rajnoch'tan kurtardığı anda rakibinin müdahalesi ile yerde kaldı. Penaltı kararı doğruydu.
Niang, ceza alanına girdiği sırada topu Senecky'den kurtardı ve rakibinin çelmesi ile yerde kaldı. Penaltı doğruydu. Ancak Senecky'ye bariz gol şansını engellediği gerekçesi ile çıkardığı kırmızı kartta yorum hatası yaptı. Niang kaleciyi geçtiği anda top Aydın'ın kontrolündeydi. Bu pozisyonda sarı kart yeterliydi. İkinci devrenin başında Topuz'a oyun durduktan sonra Sestak'ı iteklemesi nedeniyle sarı kartını doğru kullandı. Niang ceza alanında Özden'den önce davranarak topu çeldiği anda Özden elleri ile rakibini engelledi. Penaltı ve sarı kart doğruydu. Topun yönü nedeniyle bariz gol şansı yoktu. Gollerden sonra rahatlayan karşılaşma Çakır'ın işini de kolaylaştırdı. İlk devre Alex'in serbest vuruşunda topun önünde durması, ikinci yarıda da aynı oyuncunun koşu yolunu kapatması ile oyuna müdahalesi Çakır'ın deneyimine yakışmadı. Tedirgin çıktığı karşılaşmada haklılık payı yüksek kararları ile kartlarında hatalar yapmasına rağmen Çakır'ın genel yönetimi iyiydi.

TOROĞLU NE DEDİ? CEVABI SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Erman Toroğlu (Hürriyet): Karar verer Cüneyt Çakır

Bir A.Gücü takımı düşünün, Alex'in attığı golde, barajı bile yanlış kuruyor. Cüneyt Çakır, FİFA hakemi ve Avrupa'da iyi maçlar yönetiyor. Ama bu Cüneyt Çakır, dün topla 4 defa çarpıştı.
Alex'e verdiği 1. penaltı pozisyonunun, penalyla uzaktan yakından ilgisi yok. Rakibin ayağı yerde.

AJex, daha rakibin ayağı yerde basılı dururken, kendini atmaya başlıyor.
Aynı Cüneyt Çakır, ikinci penaltıyı doğru veriyor. Kırmızı kart doğru mu? Bence doğru. Çünkü Niang, topu stop edip, kaleciyi geçtiği an, bir başka Ankaragüçlü oyuncunun Niang'a müdahale etme şansı yok. Ama aynı Cüneyt Çakır, 2. penaltının bir başka kopya pozisyonunda kaleci Ozden'i atamıyor. Sebebi basit; verdiği 1, penaltı. Cüneyt Çakırın bir karar vermesi lazım. Bazı takımlann hakeme de ihtiyacı olmaz. Dün akşam olduğu gibi. Ama sen hakemliğinde istikrarı yakala. İşin başında, afana şeytanlar girmesin.

Ali Aydın (Zaman): Cüneyt Çakır, penaltıların hakkını verdi

Cüneyt Çakır, bu sezonun sürekli gündemde tutulan penaltı tartışmalarına dün gece verdiği kararlarla son noktayı koydu.

Atılan 6 golün, 3'ünün penaltıdan gelmesi maçı izleyemeyenler için tartışma konusu olabilir. Ancak üç penaltının üçü de doğruydu. İlk penaltıda Rajnoch, topa müdahale etmek isterken ve sağ ayağı yerdeyken diziyle esneyip hem Alex'in koşu yolunu kapattı hem de rakibine teması var. Bu penaltı kararı ve kart kullanılmaması doğruydu. Üçüncü penaltıda kaleci Özden'in Niang'a koluyla bir müdahalesi var. Burada da penaltı ve sarı kart gösterilmesi doğruydu. Çünkü Niang, kale yerine köşe gönderine doğru gidiyordu. İkinci penaltı kararı da doğruydu. Ancak buradaki tartışılabilir karar kaleci Senecky'nin bariz gol şansından kırmızı kart görmesiydi. Pozisyona baktığınızda Niang, topu kaleciden kurtarıp çelmeyle yere düşürüldüğü anda defans oyuncusunun teması olabilir gibi gözüktü. Şimdi, Senecky kalesinde olsaydı, Niang'a çelme takan bir defans oyuncusu olsaydı ve aynı pozisyonda rakip bir futbolcu olsa idi bu pozisyon sarı karttı. Ancak Niang, çelme takılmasaydı topa sahip olma şansı ve boş kaleye topu yuvarlama oranı yüksekti. Dolayısıyla bu bariz gol şansını oluşturan kriterlerden birisidir ve kırmızı kart kararı doğruydu.

İLK PENALTI KARARINI YANLIŞ BULAN HAKEM KİM? SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Mustafa Çulcu (Fotomaç): Çakır temize çıktı

Ankaragücü maça taktik faullerle başladı.
Özellikle maçın hemen başında Stoch'a yapılan faulleri hakem iyi yakaladı.
Kağan'ı önce ikaz etti sonraki faulünde sarı gösterdi ve oyunu kontrolüne aldı.
Ancak bu faul sonrası frikik atışında topun önünde kalınca Alex'in topu sırtında patladı.
Bu pozisyonda hakemin duruş yeri yanlıştı.
FIFA hakemi hem topu hem de ceza alanı içindeki futbolcuları görebilecek şekilde pozisyon almalıydı.
12. dakikada Sestak'ın Andre Santos'un ayak bileğine basmasına mutlak sarı kart göstermeliydi.
Verdiği ilk penaltı yanlıştı. Çünkü Rajnoch, Alex'e faul yapmamıştı.
İkinci penaltı ve kaleci Senecky'ye gösterdiği kırmızı kart ile üçüncü penaltı ve kaleci Özden'e gösterdiği sarı kart doğruydu.
47. dakikada Mehmet Topuz-Sestak itişmesinde Topuz'a gösterdiği sarı kartta acele etti.
Karta gerek yoktu, ikaz ile olayı çözebilirdi.