BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.441,24
HABER /  GÜNCEL

Hükümetten Balyozcu paşaya veto!

Hükümet, KHK'ile Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgi Balanlı'nın atamasını engellemek istiyor.

Abone ol

Hükümet, TSK Personel Kanunu'nda bir değişiklikle, adı Balyoz Darbe Planı'na karışan Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgi Balanlı'nın Hava Kuvvetleri Komutanı olmasını önlemeyi planlıyor.

Meclis'ten 6 aylığına Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi alan hükümetin, bu çerçevede TSK Personel Kanunu'nda yapması beklenen değişiklik ile adı Balyoz darbe planı iddialarına karışan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgi Balanlı'nın, bu yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasını engellemeyi planladığı öğrenildi.

Taraf'tan Lale Kemal'in haberine göre, geçen yılki tartışmalı Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında, 1. Ordu Komutanı iken iktidarı yıpratmaya yönelik internet andıcındaki rolü nedeniyle hükümetin emekliliğe zorladığı Orgeneral Hasan Iğsız vakasının benzerinin, Ağustos ayındaki YAŞ toplantısında Orgeneral Balanlı'nın, Hava Kuvvetleri Komutanı olmasına karşı direnç ile yaşanması bekleniyor. Ancak Balanlı'nın, Ağustos'taki YAŞ şurasında bu göreve gelmesini önlemek için hükümetin KHK'yı koz olarak kullanması bekleniyor.

DEĞİŞİKLİK YETKİSİ KHK'DA

KHK, terfi ve ilişik kesmeyi düzenleyen TSK Personel Kanunu'nda hükümete değişiklik yapma yetkisini açıkça veriyor. KHK'nın ayrıca hükümetin, Balyoz davasında yargılanan subaylar arasından albay ve general rütbesinde olan ve görevde 4 yılını tamamlayanları emekliye sevk etme konusunda elini güçlendirmesi bekleniyor. Zaten mevcut 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi, "Terfi sırasına girenlerden; tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların, terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz" hükmünü içeriyor. Diğer yandan 1612 sayılı YAŞ kanunu, KHK kapsamında değil. Dolayısıyla YAŞ'ın yasal zemini korunacak ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın geçen sene Iğsız olayında olduğu gibi fazla diretmesinin KHK yoluyla engellenmeye çalışılması olasılığı yüksek.

Hükümeti silah zoruyla düşürmeye yönelik iddiaların odağındaki Balyoz davası kapsamında muvazzaf 30 general, 68 subay ve 2 astsubay tutuklanmıştı. Terfileri YAŞ'ta görüşülen generaller ve generalliğe yükselecek albaylar arasından Balyoz şüphelisi kaçının Ağustos şurasında terfi sıralarının geldiği bilinmiyor. Balyoz davası kapsamında, eski kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 195 muvazzaf ve emekli asker, "Cebir ve şiddet kullanarak T.C Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı örgüt kurma ve yönetme" suçlamasıyla yargılanıyor.

HAKKINDAKİ İDDİALAR

Balanlı, Genelkurmay ikinci başkan yardımcısıyken, geçen yılki YAŞ'ta Harp Akademileri Komutanlığı'na atanmıştı. Balanlı'nın bu yıl Orgeneral Hasan Aksay'dan boşalacak Hava Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçiyor. Ancak Balanlı'nın adı, Balyoz soruşturması kapsamında Eskişehir'de tutuklanan emekli Albay Hakan Büyük'ün çiftlik evinde ele geçirilen belgelerde Balyoz darbe planlarına karışanlar arasında geçiyor. İddialar arasında Balanlı'nın, 19. Ana Jet Üs Komutanlığı döneminde düzenlediği "LAHİKA"larla personeli "irticacı" diye fişleyip ordudan attırdığı da yer alıyor.

YAŞ'TAN ÇIKARTILACAK DERS

Geçen yılki YAŞ toplantısında, Iğsız'ın emekliliğinin sağlanması ve darbe planı şüphelisi durumunda olanların terfilerinin engellenmiş olması, bize hükümetin, dirençle karşılaşsa da aslında yasalardan aldığı haklarını kullandığını ortaya koydu. Dolayısıyla, general ve amirallerin atanmalarının ortak yönü, Genelkurmay Başkanı'nın önermesi, Milli Savunma Bakanı'nın inha etmesi, başbakanın uygun bulması ve cumhurbaşkanının onaylamasıdır. Bunun diğer üst düzey bürokrat atamalarından aslında hiçbir farkı yokken TSK ile siyasi otorite arasında yaşanan yetki kavgası, askeri vesayetin direnmesi şeklinde okunabilir.

KHK NELERİ İÇERİYOR?

Hükümete, bazı konularda kararname çıkarma yetkisi veren yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda 6 nisanda kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da onaylanmıştı. Kanuna göre, kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere, KHK ile kamu hizmetlerinin bakanlıklar arasındaki dağılımı yeniden belirlenerek, mevcut bakanlıklar birleştirilebilecek veya kaldırılabilecek, yeni bakanlıklar kurulabilecek.

KHK ile ayrıca, memurlar, işçiler, sözleşmeli personel ile diğer kamu görevlilerinin, atanma, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme usul ve esaslarına ilişkin yetki çerçevesinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usulüne İlişkin Kanun, Yükseköğretim Personel Kanunu ile diğer kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin memurlar, işçiler, sözleşmeli personel ile diğer kamu görevlilerinin atanma, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme usul ve esaslarına ilişkin hükümlerinde değişiklik yapılabilecek.

Bakanlar Kurulu'na verilen yetki, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay süreyle geçerli olacak. Bu süre içinde Bakanlar Kurulu birden fazla KHK çıkarabilecek. 12 Haziran genel seçimlerinde üçüncü kez iktidara gelmesine kesin gözüyle bakılan AKP'nin, hükümeti kurması halinde KHK çerçevesinde, Ağustos şurasından önce TSK Personel Kanununda değişiklik yapması bekleniyor.