BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Twitter'a yasaklama geliyor mu?

AK Parti iktidarının sosyal medyayı yasaklayacağı yönündeki iddialara AK Parti'nin güçlü ismi Hüseyin Çelik yanıt verdi: Kimse bizden sosyal medyayı yasaklamamızı beklemesin!

Abone ol

İNTERNETHABER- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, TGRT Haber'de yayınlanan Basın Odası programında İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık'ın sorularını yanıtladı.

Çelik, Gezi Parkı olaylarının ardından sosyal medya ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacağı yönündeki tartışmaları net dille yalanladı

"Kimse bizden yasaklama beklemesin. Medeni ülkelerde bu iş nasıl kayıt altındaysa öyle olacak."

AK PARTİ'NİN SOSYAL POLİTİKASI NEDİR?

AK Parti medeni dünyanın gittiği yolun tersine gitmez. Sosyal medyanın bir düzenlemeye ihtiyacı var. Bir gazetede bir televizyonda bir küfür, genel ahlaka aykırı görüntülerin olmaması konusunda herkes hemfikirdir. Eğer umuma yayın yapıyorsa orada bu bu prensiplere uyulması bekleniyor. Yazılı medyanın bir etiği vardır herkesin kabul ettiği bir düzenlemedir.

Yazılı medyada yapılmaması gerekenler, sanal medyadada yapılmamalıdır. Sosyal medyada biri birine ağız dolusu hakaretler olması mümkün değil. Sayın Başbakan hatırlarsanız, bu twitter denen beladan bahsetti. Sayın başbakan en çok kullanıcıya sahip twitter kullanıcısıdır. Medya araçlarının kendisi iyi veya kötü olmaz.

ÇARPICI ÖRNEKLER VERDİ

Bıcağı dokturun eline verirseniz neşter olarak kullanır hayat kurtarır, bir serseriye verirseniz insanların bağırsaklarını ortaya döker. Ateş insanlık için olmazsa olmazdır. Ama siz ateşi onun bunun evini barkını yakmak için kullanırsanız bu bir faciadır. Twitter'ı bir paylaşım aracı olarak kullanırsanız, istediklerinizin istemediklerinizi duyurmak için kullanırsanız biz öper başımıza koyarız. Akla hayale gelmez iftira, küfür yayınlanması kabul edilemez.

Sosyal medya ortamı aslında büyük bir nimettir. Son bir örnek vereyim. Bal arısı bal yapan bir böcektir. Kimyagerler arı gibi bal yapamazlar. Ama unutmayın arı zehirli bir böcektir. Arıya hayt huyt ederseniz zehirinden istifade edersiniz.

BİZİ ÇİNLE KARIŞTIYORLAR

Sosyal medya özellikle bu alanda düzenleme yapılması gerekir. Yasaklama gibi bir düşünce yok. Böyle bir nimeti kim yasaklayabilir? Bizi Çin'le karıştırıyorlar. Böyle twitter, facebook gibi şeylerin yasaklanması diye bir şeyi kim söyledi?

Birisine karşı peşin hükümlüyseniz bunları söylüyorlar. 'Muhsin Ertuğrul'u yıkmak gündeme gelince cami yapacaklar' dediler. Tiyatronun yenisi yapınca bu insanalr utandı. İnsanlar peşin hükümlerden arınsınlar. AK Parti'nin elin kolu bağlı mı? Ben de twitter kullanıcısıyım. Arada bir kullanıyorum. Bizim gençlik kollarımız çok aktif.

SOSYAL MEDYAYLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA VAR MI?

Çelik, Özışık'ın "Biz yenileri çok yakından takip eden bir partiyiz. Bugün eğer yazılı basından çok sanal alemle ilgileniyorsa, sosyal medyayla ilgileniyorsa bizim bunun dışında kalmamız söz konusu olabilir mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Sanal medya ve sosyal medya geleneksel medyayı bir tarafa itiyorlar. Trend madem bu, biz de burada olmalıyız.

Sosyal medya konusunda kimse bizden yasaklama ve sürpriz beklemesin. Medeni kalkınmış ülkelerde bunun karşılığı ne ise biz de de o olacak. Biz de maalesef fiili uygulama önce gelir bunun arızalarını görürüz ve kanunu çıkar. Bu olay 10 yıllık meseledir. AK Partililer bundan sonra çok daha iyi kullanacağız."

TÜRKİYE MUZ CUMHURİYETİ Mİ?

Türkiye muz cumhuriyeti mi? İnternetsiz okul düşünemeyiz. Türkiye'nin tüm okularına interneti getiren biziz. Bunu medeni dünyadaki şekliyle kullanılmasını sağlamakta iktidarların görevidir.

ERDOĞAN AP REST ÇEKMEKTE HAKLI

Çelik Avrupa Parlementosu'nda Türkiye aleyhine alınan karar ile Avrupalı liderlerin birbiri ardına gelen Gezi Parkı açıklamalarına ilişkin sorulara da yanıt verdi.

Çelik,"Ak Parti karşıtları Gezi Parkı'nı fırsat bildi" dedi ve ekledi:

" AB yarım asırdır Türkiye'yi oyalıyor. Merkel için bu üzerine atlanacak bir konu haline geldi. Bu bizim tanıdığımız Merkel'dir. Kendi ülkesinde 10 vatandaşımız hunharca öldürüldü önce onun katillerini bulsun. Bazı toplumsal olaylara polis müdahale eder. İngiltere'de G8 eylemcilerine yapılan müdahaleyi gördünüz. Yunanistan'da işsiz aç insanlarının protestosundaki müdahaleyi gördük. İspanya'daki isyanındaki polis tavrını biliyoruz. Ancak Türkiye'nin müzakareye başlamamasını isteyenler için bu bir fırsata döndü.

BİZ AB ÜYESİ DEĞİLİZ

Başbakan'ın kararı kabul etmiyorum tavrını haklı buluyorum. Bize nasihatte bulunmada herkesin önünde gideceksiniz. Biz AB'nin üyesi değiliz, bu tür bir kararı kabul etmiyoruz.

AP'nin kurucu üyesiyiz. Bize yönelik kararlarını dikkatle izleriz. Haksızlık varsa uyarırız. Hudson Raporu'nu biliyorsunuz. Orada daha daha önce 2007 yılında Tülay Tuğcu'nun öldürülmesi, Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesi vs plan yapıldı.

Kod Adı İstanbul isyanı gibi bir varlığını biliyoruz. Bunun fiilen işlediğini gördük. CNN International 8 saat reklamsız yayın yaptı. Boston'daki patlamada bile yayın akışını değiştirmedi. Sanki toplar, tanklar insanların üzerine yürüyormuş gibi gösterdiler. İspanya televizyonu Türkiye'ye geçen sene İspanya'dan daha fazla turist gitti dedi, Olay budur.

TÜRKİYE BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRÜYOR

ABD, Japonya vs. bir çok ülkede büyüme durdu. Türkiye'de yüzde 3 büyüme var. İpek böceği politikası yapmıyoruz biz. Sayın Başbakan Türkiye Cumhuriyeti adına konuşan bir insan. BM'deki haksız yapılanmayı sorguluyor. Sayın Başbakanın bu çıkışları insanlığın vicdanı olarak karşılandı. BM'nin Güvenlik Konseyi hükmü üçüncü dünya ülkelerine geçiyor. Somali'de insanlık dramı olunca sayın başbakan oradaydı. Ortadoğu'da dünyanın dört bir yanında Balkanlar'da durumdan rahatsızlık duyan herkes haksızlıklara karşı başını dik tutan bir lider olarak tanıdı.

Başbakan'ın diğer liderler karşısında temsil ettikleri ülkelerin vakarıyla hareket etmesine kimse alışık değildi.

İSRAİL'İN ÖZRÜ BAZILARINI RAHATSIZ ETTİ

İsrail'in özür dilemesi bazı çevreleri rahatsız etti. İçki yasağıyla ilgili ABD'li senatörler geldi içkiyi yasaklamışsınız dediler. Sordum 'siz de içki satın alma yaşı kaç? ' '21' dediler, 'biz de 18' dedim şaşırdılar.

KUYRUĞUNA BASILAN HERKES AYAKTA

Bizim içimizdeki bazı unsurlar dış medyayla bu algıyı oluşturmaya çalışıyorlar.

Birçok şey bir araya geliyor. CHP 7 kez sandıkta yenilgi almış... Kuyruğuna basılan herkes ayağa kalktı.

GEZİ PARKI TESADÜF MÜ HAZIRLIK MIYDI?

Raporları değerlendirecek kişi ben değilim. ben bir hükümet yetkilisi değilim. Gezi Parkı olayı olmasaydı başka bir olayla patlak verecekti. Birileri maraza çıkarmak isteyince bahane bulabilirler. Bu mesele son derece masum bir ambalaja sarıldı. Ambalaj neydi 'yeşil'

Ben 29 Mayıs'ta bir toplantı yaptım. Eğer Gezi Parkı'nda bir AVM yapılırsa ben oraya gider yatarım dedim. Böyle bir şey söz konusu değildir dedim. Çevre duyarlılığına da saygı duyuyorum.

BAŞBAKAN'IN SÖZLERİ RAHATSIZLIK YARATTI

Çelik, Özışık'ın 'Başbakan'ın çocuk sayısına karışması, sigaraya müdahale etmesi, kürtaj meselesi vs. insanların tepkisine neden oluyor. Başbakan bizim özelimize karışamaz diyorlar. Bu duruma ne diyorsunuz" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

Kimin hükümetle AK Parti'yle hesabı varsa gezi parkının rüzgarıyla hareket edebilir miyim diye hareket ettiler. Polis su sıkmıştır, biber gazı kullanmıştır, ama yüzlerce polisin yaralandığını da biliyoruz. Eğer burası diktatör bir ülke olsa, en sert şekilde bastırılır, neye mal olursa olsun, hesabı yapılmaz. Ama makul olan neyse o yapılmıştır, polis içinde orantısız güç kullanan var mıdır? Elbette vardır, soruşturma sonucunda bunlar da tespit edildiğinde, kim olursa olsun, keyfi davranmışsa onun yakasına devletin yapışması lazım.

Gelelim hayat tarzına karışma meselesine. Avrupa'da her isteyen istediği yerde sigara içebilir mi? Bizim hükümetimiz döneminde kaldırılmadı, ama çok da doğru yapıldı. Uçaklarda benzer bir uygulama. Bütün Avrupa ülkelerinde içilecek ve içilemeyecek yerler belirlenir, paketler üzerinde uyarılar yapılır. Bu bize mahsus değildir.

İçki düzenlemesinde de aynı uygulama var. medeni ülkelerde bu böyledir. Şehirlerarası yollarda içki satılmamalı. İçkiyle ilgili bir yasaklama olmadığını, düzenleme olduğunu vicdan sahibi herkes bilir. İçki üretimi de tüketimi de bu ülkede serbesttir.

ÜÇ ÇOCUK

Yapılan araştırmalara göre biz de yaşlanan bir ülkeyiz. Başbakan'ın 3 çocuk isteriz sözü dayatma olarak algılanmamalı. Başbakan'ın ne isteyeceğine kim karar verebilir. Yıllarca bu ülkede nüfus planlaması yapıldı. Sayın Başbakan'ın söylediği bir temenni, tavsiye, öneridir. Yıllardır doğum kontrolü yapılması, ilkel yöntemlerle kontrole teşvik edilmesi, devlet eliyle kampanyalar yapılması müdahale değil öyle mi? Güçlü ülke genç nüfusa sahip ülkedir deyince hayat tarzına müdahale mi oluyor?

KÜRTAJ DÜZENLEMESİ

Bana bir medeni ülke söyleyin ki, orada kürtaj düzenlemesi olmasın. Burası hukuk devleti, ama burada kürtajla ilgili düzenleme yok densin. Her ülkede bir kürtaj düzenlemesi vardır. Başbakan'ın bir fikir beyanında bulunması hayat tarzına müdahale değildir. Başbakan yeri geldiği zaman samimi fikirlerini beyan etmiştir.

MÜDAHALE İÇİN NEDEN BEKLENMEDİ?

Başbakan kendini aldatılmış olarak hissseti. 4 saat görüşmeden sonra orayı boşaltacaklarını açıklamışlardı. Ancak toplantıdan güçlenerek çıktık, eylemi devam ettireceğiz kararı çıktı.

GEREKEN YAPILIR

Çelik, "Ethem Sarısülük'ün yaşamını yitirmesiyle ilgili neler söyleyeceksiniz?" sorusuna ise
"Polis kimseye ateşli silahlarla saldırmadı. Hatalı olanlar varsa gereken yapılır" diye yanıt verdi.

ÇEVİK KUVVET TECRÜBESİZ Mİ?

Saçlarına ak düşmüş adamları toplumsal müdahaleye gönderemeyiz. Oradaki fiziki şartlara dayanıklı olmalılar. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra göreve başlıyorlar. Ancak polisimiz sütten çıkmış ak kaşık diyemeyiz. 200 bin kişiden bahsediyoruz. Hata olabilir, ama gereken yapılır.

DURAN ADAM EYLEMİNİ NASIL BULUYORSUNUZ?

İstediğiniz yerde duramazsanızı. Ben AK Parti'nin önünde saatlerce duracağım diyemezsiniz. Demokratik eylemlerin nasıl yapılacağı bellidir. Her istediğinizi istediiğniz yerde yapamazsınız.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İktidarı zor durumda bırakıyoruz düşüncesiyle hareket ediyorlarsa, kendi saadetlerini başkalarının felaketinde arıyorlarsa bunu yapmasınlar. Ülkenin yurtdışında imajının zedelenmesini istemeyenlerin ille de AK Parti'li olması gerekmiyor. Birbirimizle empati kurabileceğimiz bir durum varken, vandalizm ile sesimizi duyurmaya çalışanların sesini saygıdeğer bulmuyorum. Gezi Parkı'nda gerçek duyarlılıkla hareket eden çevrecilerin sesini ise saygıdeğer buluyorum.