BIST 10.899
DOLAR 32,16
EURO 34,97
ALTIN 2.453,53
HABER /  GÜNCEL

Tüzmenden DÖVİZ UYARISI

Döviz kurlarındaki artış piyasaları nasıl etkileyecek? Tüzmen kurdaki artışı değerlendirdi.

Abone ol

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatçıları, döviz kurları arttı diye ihracatta fiyat düşürmemeleri konusunda uyardı. A.A muhabirine yaptığı açıklamada, döviz kurlarında yaşanan yükselmenin ihracata etkilerini değerlendiren Bakan Tüzmen, kurlardaki yükselme nedeniyle ihracatçıların çok dikkatli hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

İhracatçıların bu günlerde, müşterilerinin, fiyatları düşürme talebiyle karşılaşabileceklerini anlatan Tüzmen, ''Buna kesinlikle izin verilmemeli. Düşük döviz kuru nedeniyle bugüne kadar karsız, zararına satış yapan ihracatçılar, gelebilecek taleplere karşı direnmeli. Bu konuda verilecek en küçük taviz, sıkıntı yaratır. Firmalarımız bu dönemde karlarını artırmalı, mali yapılarını güçlendirmeli. Bu, önümüzdeki dönem için çok önemli'' dedi.

-''BİRBİRİNİZLE REKABET ETMEYİN''-
Önümüzdeki dönemde yaşanabilecek tehlikelerden birinin de Türk firmalarının pazar kapmak için birbirleriyle acımasız bir rekabete girmeleri olduğunu kaydeden Tüzmen, şöyle konuştu:

''Türk firmaları kendi aralarındaki rekabette çok kontrollü olmadırlar. Aralarında yapacakları acımasız rekabet hem kendilerine hem de Türkiye'nin ihracatına zarar verir. Yaşanabilecek böylesi bir rekabette tek karlı çıkan, yabancı ülke firmaları ve tüketicileri olur. Türk firmalarının böyle bir lüksü yoktur. Özellikle tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki ihracatçılarımız çok dikkatli davranmalı, Türkiye'nin ihracat yoluyla sağlanan döviz gelirini olumsuz etkileyecek iç rekabetten kaçınmalıdır.''

-''DÖVİZ KURLARI İHRACATI OLUMLU ETKİLEYECEK''-
YTL'nin aşırı değerli olması nedeniyle ihracatın sıkıntılı bir dönem geçirdiğini, son günlerde ise döviz kurlarının nispeten normale döndüğünü ifade eden Bakan Tüzmen, bu yükselişin ani değil de planlı bir şekilde olmasını ve önceden yapılması gerektiğini defalarca vurguladığını söyledi.
''Ama o çok sevdiğimiz deneme yanılma metodunu yine başarıyla uyguladık, şimdi bu verilerle hareket etmemiz lazım'' diyen Tüzmen, döviz kurlarındaki yükselişin önümüzdeki dönemde ihracatı olumlu yönde etkileyeceğini, tüketim ve ara mal ithalatının düşeceğini kaydetti. Bakan Tüzmen, bunun da daha sağlıklı bir dış ticaret anlamına geleceğini vurguladı.

-''ARA MAL ÜRETİCİLERİ YENİ HESAP YAPMALI''-
Aşırı değerli YTL nedeniyle ara mal üreten sanayicilerin ithal ürünlerle rekabette zorlandıklarını anlatan Tüzmen, birçok ara mal üreticisi firmanın geçtiğimiz dönemde üretimlerini kıstıklarını, hatta bazılarının üretimlerini durdurduklarını, şimdi gelinen noktada ise ihracatçıların yeniden yerli ara mallara yönelmeye başladıklarını söyledi.

Bakan Tüzmen, ara mal üreten firmaların bu durumu dikkatle değerlendirmeleri ve gelen talebe göre hızla harekete geçmeleri gerektiğini belirtirken, ''İhracatçılarımız ve sanayicilerimiz, ara mallar için yerli üreticileri desteklemelidirler. Yerli ara mal üreticileri hem istihdam hem ihracat için çok önemli. İhracatımızın ve nihai mal üretimimizin ithal ara mallara bağımlı kalması önlenmeli'' diye konuştu.