BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Hırsız kapıyı TATİLDE ÇALAR

Hırsızlar öyle yöntemler geliştirmişler ki aklınız şaşar! Siz siz olun tatile gitmeden bu yazıya bir gözatın.

Abone ol

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, okulların kapanması ve tatil döneminin başlamasıyla tatile çıkan vatandaşları ''yaz hırsızlarına'' karşı uyardı. A.A muhabirine yaptığı açıklamada, tatil dönemlerini hırsızların kendileri için ''bereketli bir iş mevsimi'' olarak gördüğünü belirten Çavuşculu, daha önceki yıllarda meydana gelen bu tür olaylara dikkat çekti.

Hırsızların açamayacakları kapı olmadığını anlatan Çavuşculu, tatile çıkacakların değerli eşyalarını korumada daha özenli davranmaları gerektiğini söyledi. Yazılı ve görsel basında sıkça görülen soygun olaylarından büyük
üzüntü duyduğunu belirten Çavuşculu, şöyle konuştu:

''Tatile çıkarken altın ve değerli ziynet eşyalarınızın güvenliğini ihmal etmeyin. Yoksa tatil dönüşü değerli eşyalarınızı yerinde göremeyebilirsiniz. Hiç kimse (benim kapım nasıl olsa çelik, pencerelerim de demir parmaklıklı, balkonumdan da girmeleri mümkün değil) diyerek, altın, bilezik, kolye, yüzük gibi değerli ziynet eşyalarını evde bırakıp tatile gitmesin. Hırsızlar zaten böyle dönemleri kolluyorlar ve bu dönemlerde ev hırsızlığı olayları da artıyor. Böyle hadiselerin yaşanmaması için vatandaşlarımız tatile çıkmadan önce ziynet eşyalarının güvenliğini sağlasınlar.''

KUYUMCULARA DA ''ÇALINTI'' UYARISI
Ziynet eşyalarının evde bırakılmaması gerektiğini kaydeden Çavuşculu, ''Değerli eşyalarınızı güvendiğiniz bir akrabanıza veya banka kasasına bırakın. Eğer değerli eşyalarınızı tatile giderken yanınıza aldıysanız denize, havuza girerken çantanızda ve otel odasında bırakmayın, arabanızda hiç bırakmayın. Bulunduğunuz otelin kiralık kasasına ya da emanete bırakın'' diye konuştu.
Oda olarak başkent kuyumcularını da çalıntı ziynet eşyalara karşı
uyardıklarını belirten Çavuşculu, ''Kuyumcularımızı, mal alırken dikkatli
olmaları ve şüpheli şahısları polise şikayet etmeleri konusunda uyardık''
diye konuştu.

ANAHTARCILARDAN TAVSİYE
Ankara Anahtarcılar Kilitçiler ve Çilingirler Odası temsilcileri de hırsızların her kapıya açabildiğini, ancak kilidi sağlam ve çelik kapıların caydırıcı bir unsur olduğunu belirttiler. Oda yetkilileri, ''Hırsızların açamayacağı kapı yok. Sadece uğraşma süreleri değişiyor. Normal bir kapıyı birkaç dakikada açarken, göbeği sağlam bir kapının açılma süresi uzuyor. Sık girilip çıkılan bir binaysa içeriye girmeye fırsat bulamıyorlar'' diye konuştular. Ankara Anahtarcılar Kilitçiler ve Çilingirler Odası'nın hırsızlık olaylarına karşı ev sahiplerine bazı önerileri şöyle: ''Hırsızlar çok uğraşacakları ve zaman harcayacakları bir kapıyı açmak istemezler.

Giriş katları ile birinci ve ikinci katlardaki evlere sağlam parmaklıklar taktırın, hırsızların en tercih ettikleri katlardır bunlar. Kapılarınıza çift kilit taktırın, evden çıkarken iki kilidi de kilitleyin. Çift kilidin kullanıldığı kapılar zaman kaybettireceği için hırsızlar uğraşmak istemezler. Dışarıdan vidalı göbek kilidi almayın, vidası içten olan göbek almaya özen gösterin. Yeni bir eve taşındığınız zaman aahtarları mutlaka değiştirin. Geceleri kapı zincirinizi de mutlaka takın.

Evinizi birkaç günlüğüne terk edecekseniz komşularınıza haber verin. Posta kutunuzun anahtarını kapıcıya veya komşunuza verin, fazla dolduğu zaman boşaltsınlar. Apartman giriş kapınızdaki lambayı belli saatlerden sonra açın.