BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.513,97
HABER /  GÜNCEL

Tuzlada sera ürününe yasak

Tuzla Orhanlı'daki Konaşlı deresi kenarında bulunan seralarla ilgili ürünlerin satışı durduruldu.

Abone ol

İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, tehlikeli atık varillerin toprak altından çıkarılması çalışmaları sürdürülen Tuzla Orhanlı'daki Konaşlı deresi kenarında bulunan seralarla ilgili ürünlerinin satışını şimdilik durdurmaları için ihtiyati tedbir koyduklarını bildirdi.

İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İZAYDAŞ, Sivil Savunma Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Jandarma Doğal Hayatı Koruma Timi'nin, 49 personel ve 16 araçla dün başladıkları çalışmalar aralıksız sürüyor.

İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar, yaptığı açıklamada,dünkü çalışmalarda 83 varilin çıkartıldığını belirterek, toprak ltında 100'ün üzerinde daha varilin olabileceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Birpınar, 2001 veya 2002 yılları içerisinde gömüldükleri sanılan varillerin kapaklarının kasıtlı olarak açıldığını, içerisindeki sıvı atıkların dere suyuna akıtıldığını söyleyerek, bunun vahşice yapılmış bir olay olduğunu söyledi.

Mehmet Emin Birpınar, tahminlerin üzerinde varil çıkması halinde çalışmaların 1 ay sürebileceğini bildirdi. Konaşlı Deresi'ne gömülen varillerin organize bir iş olduğunu da ifade eden Birpınar, söz konusu arazinin bir şahsa ait olduğunu, para karşılığında bu alanda gömü yapılmasına izin verdiğini tahmin ettiklerini söyledi.

Bu arada, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin, Konaşlı Deresi'ndeki gömülü varillerin bulunduğu alandaki kulübede inceleme yaptıkları, inceleme sonucu, kulübe içerisinde çok sayıda makbuz, telefon numaraları, araç plaka kayıtları gibi evraklar buldukları öğrenildi.

Kulübede Ali Y. ve Turan Y. adlı kişilere ait kimlikler de bulunduğu, söz konusu evrakların soruşturmayı yürüten Tuzla Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildiği bildirildi.
Öte yandan, İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak da bölgede incelemelerde bulundu.

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Kavak, sahadaki bitki ve hayvanlar üzerinde inceleme yapılan incelemede net bir olumsuzluk gözlemlemediklerini, dere kenarında bulunan seralarla ilgili çalışma yaptıklarını, su ve toprak örnekleri alarak laboratuvara gönderdiklerini bildirdi.

Ahmet Kavak, ''Seraların Konaşlı Deresi'nden su almadıklarını tespit ettik. Kendi açmış oldukları kuyudan su çekerek ürünlerini suluyorlar, ancak bu sularla ilgili de incelememiz devam ediyor.

Bölgedeki riskin ne kadar olup olmadığını belirlemeye çalışıyoruz. Laboratuvar incelememizin yanı sıra, seralarla ilgili ürünlerinin satışını şimdilik durdurmaları için ihtiyati tedbir koyduk. Bir hafta içersinde sonuçlar belli olur'' diye konuştu.