BIST 10.392
DOLAR 32,50
EURO 34,89
ALTIN 2.410,50
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Orta öğretim geçiş şartları

MEB 10. sınıf öğrencilerinin ortaöğretim kurumları arası geçiş şartlarını belirledi

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı, 10. sınıf öğrencilerinin ortaöğretim kurumları arası geçiş şartlarını belirledi. Genel liseden mesleki ve teknik eğitim veren okullarına ve meslek okullarından genel liselere geçişlerde bakanlık, öncelikli olarak başvuruda öğrenci ve velinin isteğini kıstas alacak.


2005-2006 eğitim-öğretim yılı başında bütün ortaöğretim kurumlarının öğretim süresini kademeli olarak 4 yıla çıkartıp, 9. sınıfları da genel, mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarında ortak sınıf olarak kabul eden Milli Eğitim Bakanlığı, okullar arası geçişlerle ilgili kıstasların yer aldığı bir genelge yayımladı.


Önce 9. sınıfları ortak kılan MEB, şimdi de öğrencilere 10. sınıftan itibaren ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda eğitim-öğretimlerini sürdürebilmelerinin yolunu ve okul tercihi yapma imkanı getirdi. Genel lisede okuyan bir öğrenci, 10. sınıftan itibaren mesleki ve teknik ortaöğretim okuluna veya mesleki ve teknik eğitimdeki bir öğrenci ise genel liseye geçiş yapabilecek ve istediği alanı seçebilecek.


Genel liselerden öğrencinin uzmanlaşmak istediği bir alana geçip meslek sahibi olmayı istemesinde teknik veya mesleki liseye geçişte öncelikle öğrenci ve veli 'isteği' esas alınacak. Veli ve öğrenci, rehber öğretmen ve yönlendirme dersi öğretmeninin görüşüyle öğrencinin 9. sınıf yıl sonu başarı ortalaması (yüzde 50 katkı sağlayacak) ve ilköğretim diploma notuna (yüzde 30 katısı olacak) bakılacak. Ayrıca sağlık durumunun öğrenim görmek istediği alana da uygunluğu aranacak.


MEB, mesleki ve teknik eğitimde okuyan 9. sınıf öğrencilerinin 10. sınıfta genel liseye geçişine de imkan tanıyor. Bu öğrenciler de aynı kıstaslarla geçiş yapabilecek. Genel liseden meslek ve teknik ortaöğretim kurumuna geçiş yapan öğrenciler, alan seçimi için ders yılının başlamasına kadar başvuru yapabilecek. Öğrenci alan seçiminde en fazla 5 alan tercihinde bulunabilecekken, aynı öğrenci en fazla iki okula daha başvuruda bulunabilecek. Genel liseden mesleki ve teknik liseye veya mesleki ve teknik liseden genel liseye başvuranlar, 4 Eylül 2006 Pazartesi günü mesai bitimine kadar okul müdürlüklerince değerlendirilip, kabul işlemleri ilan edilecek.

Anadolu türü (Anadolu lisesi, fen lisesi) okullarda öğrenim gören öğrencilerin de teknik eğitim veren okullara aynı şartlar çerçevesinde geçiş yapabileceği kaydedildi. Genelgede kesin kayıt yaptırıp vazgeçen öğrencilerin geri dönüşlerine izin verilmeyeceğini belirtildi.