BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  POLİTİKA

Tutanaklar için son teknoloji

TBMM’nin ilk oturumundan bu yana tutulan 1 milyon 200 sayfalık tutanak dijital ortama aktarılacak…

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA – TBMM’nin 23 Nisan 1920 tarihinde gerçekleşen ilk toplantısından bugüne kadar, Genel Kurul'daki tüm görüşmelerin orijinal tutanakları dijital ortama alınıyor. TBMM Kütüphane-Dokümantasyon ve Tercüme Müdürlüğü ile Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından ortaklaşa sürdürülen 'TBMM Genel Kurul Tutanaklarına Erişim Projesi kapsamında taranmış 1 milyon 200 bin sayfa TBMM Genel Kurul tutanağı dijital ortamda hem muhafaza edileek hem de kullanıcıların hizmetine sunulacak.

YAKINDA INTERNET'TE
TBMM, Cumhuriyet Senatosu, Kurucu Meclis, Temsilciler Meclisi, Milli Birlik Komitesi, Milli Güvenlik Konseyi ve Danışma Meclisi'nde milletvekillerinin yaptıkları konuşmaları, gündem dışı alınan sözleri, yabancı konukların Genel Kurul'a hitaplarını bir araya getiren çalışmada, tutanak ve fihrist araması yapılabiliyor. 400 dpi taranmış, pdf belgelerden kopyalama ve alıntı yapmak mümkün. Her yasama döneminin kendi içinde taranabildiği, konu taraması dışında anahtar kelimelerden istatistik listelerine de ulaşımı sağlayan proje kısa bir süre sonra Internet ağında da yer alacak.

Alt yapısı tamamlanan ve uygulama evresine geçilen proje; TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da katıldığı bir sunumla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, TBMM Başkanlık Divanı Üyeleri, bazı milletvekilleri, TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca ve TBMM yöneticileri de katıldı.

SAĞLIKLI KORUMA
TBMM Kütüphane Müdürü Erol Yılmaz, projenin tanıtımını yaptığı konuşmasında, siyasi belleğimizi oluşturan TBMM Tutanak Dergisi'nin kullanımının, artan cilt ve sayfa sayısı dolayısıyla zamanla zorlaştığını ve kullanım sırasında önüne geçilemez hasarlar aldığını belirterek, tutanak taramalarının ve bunların dijital ortamda muhafaza edilmesinin zorunlu hale geldiğini söyledi.

DEMOKRASİ BELGELERİ
Yılmaz, şu anda sadece TBMM İntranet ağında kullanıma açılan projenin alt yapı çalışmalarının tamamlandığını ve en kısa sürede genel Internet kullanımına açılacağını da sözlerine ekledi. TBMM Başkanı Toptan, taranan 1 milyon 200 bin sayfa tutanak sayfasının dev bir eser ortaya çıkardığını söyleyerek, "Meclisin yasama hafızasını oluşturan tutanakların her sayfası bizim için eşsiz bir demokrasi belgeselidir" dedi.