BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

TÜSİADdan travma uyarısı

İşadamları mevcut durumu değerlendirdi ve "adım adım travma geliyor" dedi. İşte TÜSİAD'ın uyarısı...

Abone ol

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), 'mevcut kutuplaşmanın adım adım tırmanarak toplumsal travmaya' dönüşmek üzere olduğunu bildirdi.

HUKUKA SAYGI ÇAĞRISI

TÜSİAD'DAN ÇÖZÜM ÖNERİSİ
 Açıklamada, üç madde halinde 'çıkış yolu' olarak şu fikirlere yer verildi:

- Toplumsal dayanışmayı sağlamak ve gerilimi düşürmek.

- Herkes için tam demokrasiyi savunmak.

- Hukuka koşulsuz saygı göstermek'

Başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi partilerin, kurumların ve toplumun tüm kesimlerinin 'itidal ve sağduyu' içinde hareket etmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, 'Mevcut durumu ancak diyalog ile ve gerilimi düşürerek tam demokrasiyle, hukuka koşulsuz saygıyla aşabileceğimizi, toplumsal huzura bu şekilde yeniden ulaşabileceğimizi düşünüyoruz' denildi.

ADIM ADIM TRAVMAYA GİDİLİYOR

Açıklamada, şu görüşler aktarıldı:

'Mevcut kutuplaşma, adım adım tırmanarak toplumsal travmaya dönüşmek üzeredir. Kutuplaşmanın taraflarının, attıkları her adımla, aldıkları her inisiyatifle ve gösterdikleri her tepkiyle durum daha da endişe verici hale gelmektedir. Siyasi faaliyet, durumun gerektirdiği asgari sorumluluk anlayışından uzaklaşan bir yaklaşım ve söylemle sürdürülmektedir. Siyaset alanına siyaset dışından yapılan müdahaleler, Türkiye'nin evrensel demokratik kurallarla yönetilen bir ülke görünümüne kavuşmasına engel olurken, daha ileri demokratik standartları yerleştirme fırsatları da heba edilmektedir.

TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN

İktidarın, ülkenin refah ve huzuruna odaklı bir gündemi benimsemesi, demokrasiyi dar siyasi bakışla yani çoğunlukçu bir anlayışla yorumlamaktan vazgeçmesi, bunun yerine çağdaş çoğulcu demokrasinin ışığında, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrımı ilkelerine bağlı kalarak hareket etmesinin, Türkiye'mizin geleceğinin şekillendirilmesi açısından elzem olduğu kanısındayız.'

MUHALEFETE ÇAĞRI

Muhalefetin de bu temel ilkelere ve anlayışa bağlı kalarak, ülkenin önüne mevcut sorunlarını çözecek siyasi alternatifler koyarak siyaset yapmasının ekonomik, siyasal ve toplumsal olarak dünya ile bütünleşmiş bir Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu politikaları gündemine alarak, içe kapalı bir Türkiye anlayışından çıkmasının demokrasinin geleceği açısından belirleyici olduğuna inandıklarının belirtildiği açıklamada, yaşanan bu sürece TÜSİAD olarak seyirci kalmalarının mümkün olmadığı kaydedildi.