BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

TÜSİAD PKK'nın adım atmasını bekliyor!

TÜSİAD Başkanı Boyner, Brüksel'de gazetecilere barış için artık terör örgütünün adım atması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Ümit Boyner, Avrupa İş Zirvesi'ne katılmak için gittiği Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Diyarbakır'da dün sivil toplum örgütlerinin yaptıkları çağrıyı desteklediklerini açıklayan Boyner "Şiddetin ve terörün devam ettiği noktada da siyaset de başarılı olamıyor. O açıdan burada mutlaka ilk adımın terör örgütünden gelmesi gerekiyor." dedi. 

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'la bir araya geldi. Basının görüntü almasına izin verilmeyen görüşmenin ardından TÜSİAD Brüksel Temsilciliğinde konuşan Boyner, Türkiye'nin AB vizyonuna "dinamik bir geri dönüş yapması gerektiğini" vurgulayarak, bu stratejik hedef doğrultusunda partiler üstü çalışılmasını istedi.

Üyelik müzakerelerinde Türkiye'nin önünü açması gerektiğini ve bu konudaki beklentilerini AB Konseyi Başkanı Van Rompuy'a aktardığını ifade eden Boyner, "Türkiye'nin AB'ye olduğu gibi AB'nin de vizyonunu ve rekabet gücünü tanımlarken Türkiye'ye ihtiyacı var. Bu noktada bir karşılıklı dinamizm artışı gerektiğini (Van Rompuy'a) ilettik" dedi.

Önümüzdeki dönemde AB sürecinde 4 önemli noktanın altını çizen Boyner, bu kapsamda "Türkiye'nin Kopenhag Kriterlerine içeren, çoğulcu, katılımcı yeni bir anayasa yapması, siyasi partiler ve seçim yasalarını bu bu çoğulcu, yüksek temsil gücüne haiz ve daha adaletli bir siyasi sisteme geçiş yapmasının çok önemli olduğunu, seçimlere 1 yıl kala tüm siyasi partilerin bu vizyona uygun şekilde Türkiye'nin önünü açacak çoğulcu, temsil adaletini gözeten, laik, demokratik bir programla (toplum önüne) çıkabilmeleri gerektiğini, Türkiye'deki siyasi tartışma standartlarının yükseltilerek belli konularda partiler üstü hareket edilmesini ve Kıbrıs'ta Türkiye ve AB'nin karşılıklı olarak çözüme odaklı diyalog geliştirmesini ve bu yönde politikalar izlemesi gerektiğini" sıraladı.

"TERÖR ÖRGÜTÜ ADIM ATSIN"

TÜSİAD Başkanı Boyner, demokratik açılımın bütünlükçü bir program olarak önlerine konulması halinde desteklemeye hazır olduklarını belirterek Diyarbakır'da bazı sivil toplum kuruluşlarının "şiddete hayır" çağrısını desteklediklerini belirtti.

Boyner, şiddetin nasıl duracağının sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Terörün bitmesi çok kolay bir şey değil. Terörle mücadele devam etmek zorunda. Açılımların gecikmiş olması, içinin doldurulmuş olmaması terörün devam etmesi için bir neden olamaz. Şiddetin ve terörün devam ettiği noktada da siyaset de başarılı olamıyor. O açıdan burada mutlaka ilk adımın terör örgütünden gelmesi gerekiyor. Ama şu da var. Bu noktada toplumda şiddete karşı olmak konusundaki duyarlılığın artması da önemli. Biz toplum olarak buna sahip çıkarsak, Türkiye'nin bu sorununun çözülmesinde şiddetin bir seçenek olmadığını ve demokratikleşmenin, karşılıklı diyalog kurmanın önemini hep birlikte savunursak zannediyorum o noktaya daha kolay gelebileceğiz."