BIST 10.895
DOLAR 32,16
EURO 34,98
ALTIN 2.505,51
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tosya'ya yeni sulama göletleri geliyor

DSİ 23. Bölge Müdürü Bayram Tiryaki, Tosya Orman İşletmesi toplantı salonunda yapılan toplantıda yeni sulama göletleri müjdesi verdi.

Abone ol

Kastamonu'nun Tosya ilçesi Orman İşletme toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, Tosya Kaymakamı Arslan Yurt, DSİ 23. Bölge Müdürü Bayram Tiryaki, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, AK Parti Tosya İlçe Başkanı Naci Küçükmorkoç, Ortalıca Belediye Başkanı Yusuf Arpacı, Tosya Belediyesi AK Partili Meclis Üyesi Aydın Kaynar, Tosya Orman İşletme Müdürü Cengiz Dikve çok sayıda köy muhtarı katıldı.

Toplantına açılış konuşmasını yapan Tosya Kaymakamı Arslan Yurt, toplantının amacının Tosya'nın sulama suyu sorunlarını masaya yatırarak çözüm noktasında çareler aramak olduğunu söyledi. Yurt, "Su, yeryüzünde hayatın kaynağıdır.

Bütün canlılar hayatlarını devam ettirebilmeleri için mutlak suya ihtiyaç duyarlar. Tarımsal sulamalarda su, toprağa değişik yöntem ve sistemlerle verilebilir.

Günümüzde daha az sulama suyu, az işçilik, derenaj ve tuzluluk sorunu oluşturmayacak, verim ve kaliteyi arttıracak sulama sistemlerinin kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Tarımda sulama, bitkinin ihtiyaç duyduğu ve yağışlarla karşılanamayan suyun toprakta bitkinin kök bölgesine gereken miktar ve zamanda verilmesidir.

Ülkemizin bir çok bölgesi kurak ve yarı kurak iklim kuşağında yer almaktadır. Bu sebeple Tosya'mızda çiftçilerimizin ürünlerini sulamaktaki sıkıntılarını biliyor ve bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Tosya'da Aşağıdikmen boğazı, Akbük, Çukurhan ve Kayseri deresine yapılması planlanan sulama göletleri çiftçilerimizin sıkıntılarını büyük oranda bitirecektir” dedi.

DSİ 23. Bölge Müdürü Bayram Tiryaki de, Tosyalı çiftçilerin ürünlerini sulamadaki sıkıntılarını bildiklerini belirterek, "Bu toplantıyı yapmaktaki amacımız, yerel yönetici ve köy muhtarları ile sulama sorunlarını tartışıp çözüm noktasında çareler aramaktır.

Tosya Kösen göledi 800 hektar alanı sulamak için planlanarak yapımı tamamlanmıştır. Bu gün gelinen noktada ise planlanan alanın çok üstüne çıkılmıştır. Bu sebeple Tosya'nın yeni sulama göletlerine ihtiyacı doğmuştur.

Aşağıdikmen boğazı, Akbük, Çukurhan ve Kayseri mevkilerine yeni sulama göletleri yapmayı planlıyoruz. Sizlerle yaptığımız bu toplantının doğruları bulmamız açısından yararlı geçeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Köy muhtarları, Tosya Kaymakamı Arslan Yurt ve DSİ 23. Bölge Müdürü Bayram Tiryaki'ye çeşitli sorular yönelttiler. Köylerinin sulamadaki sıkıntıları birinci ağızdan yetkililere aktarma fırsatı bulan köy muhtarları, “Tosya ve köylerinde yüzlerce insan tarımla hayatlarını idame etmektedir. Çiftçilik bizlerin geliri ve geleceğidir. Ürünlerimizi sulamada çok sıkıntılar çekiyoruz. Havaların kurak gitmesi ise bizleri daha da sıkıntıya sokuyor. Planlanan yeni sulama göletleri inşallah en kısa sürede yapılarak hizmete açılır ve bizlerin bu sorunları biter” diyerek teşekkür ettiler.