BIST 9.970
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.435,13
HABER /  GÜNCEL

TÜSİAD karamsar konuştu

Ömer Sabancı, AB müzakerelerinde bir konunun sıkıntı yaratacağını söyledi.

Abone ol

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, tarımın, AB ile müzakere sürecinde Türkiye'nin zorlanacağı konulardan biri olduğunu söyledi.

Ömer Sabancı, Kayseri Sanayici ve İşadamları Derneği (KAYSİAD) işbirliği ile Sabancı Kültür Sitesi'nde düzenlenen ''Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Avrupa Birliği'ndeki (AB) gelişmeler ışığında 21. yüzyılda Türkiye tarımı ve İç Anadolu Bölgesi'' konulu seminere katıldı. Sabancı, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, TÜSİAD olarak tarım sektörünü, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik istikrara ulaşmasında en öncelikli sektörlerden biri olarak gördüklerini, bu amaçla 1996'dan beri çeşitli sanayici ve işadamları dernekleri ile işbirliği yaptıklarını hatırlattı.

Türkiye'nin AB müzakereleri çerçevesinde en önemli başlıklarından birinin tarım olacağını, Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Faslına ilişkin tarama sürecinin tamamlanmasının ardından, hükümetin bir ''müzakere pozisyonu'' hazırlaması gerektiğini ifade eden Sabancı, şunları söyledi: ''Müzakereler boyunca, kamu, özel sektör ve sivil toplum katılımı ve işbirliği hayati önem taşımaktadır. Tarımda çok kapsamlı AB tarım müktesebatının mevzuatımıza uyumlu hale getirilmesinin yanısıra ülkemizin hem nüfusunun hem de ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturan tarım sektöründe yapısal dönüşümün gerçekleştirilmesi, ülkemizin önünde önemli bir görev olarak durmaktadır. Tarım, AB ile müzakere sürecinde Türkiye'nin zorlanacağı konulardan biri olmasının yanı sıra Dünya Ticaret Örgütü ile yürütülen müzakereler açısından da önem taşımaktadır.''

Dünyadaki gelişmelerle birlikte, Türkiye'de tarım politikasının sadece iç dinamiklere dayalı olarak belirlenme döneminin kapandığını vurgulayan Sabancı, bu nedenle bölgesel dinamikler de dikkate alınarak tarım reformu uygulama amaç ve yöntemlerinin somutlaştırılması, tarım desteklerinin AB ve DTÖ kurallarına uyumlaştırılması, tarımsal verimlilik artışının sağlanması ve tarıma dayalı sanayi ürünlerine ilişkin stratejinin şekillendirilmesi gerektiğini kaydetti. ''Türkiye gibi eşsiz tarım potansiyeline sahip bir ülke için, şu an sektörün bulunduğu nokta iç açıcı değildir'' diyen Sabancı, tarımın Türk ekonomisi için çok önemli olduğunu, tarımın Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payının geçen yıl yüzde 11,4 olduğunu, buna karşın AB'nin en eski 15 üye ülkesinde bu oranın yüzde 2 seviyesinde olduğunu belirtti. Cumhuriyetin ilk dönemi dışında Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısında önemli bir ağırlığa sahip olan tarım sektörünün öneminin göz ardı edildiğini ve tarımın uzun vadeli stratejik bir bakış açısından yoksun bırakıldığını savunan Sabancı, son 35 yılda tarımsal katma değerin yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 1,1 olmasının, sektördeki etkinlik sorununun en net göstergesi olduğunu kaydetti.

DİĞER KONUŞMACILAR
TÜSİAD Tarım ve Gıda Çalışma Grubu Başkanı Rint Akyüz, TÜSİAD'ın tarımı, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik istikrara ulaşmasındaki en öncelikli sektörlerden biri olarak gördüğünü ifade etti. Türkiye'de tarımın çok önemli sorunları bulunduğunu ve daha önce üzeri örtülebilen yapısal sorunların AB üyelik müzakerelerinde çözülmek üzere yeniden açılacağını belirten Akyüz, bu nedenle kamuoyunun dikkatini tarım sektörüne çekmeye çalıştıklarını bildirdi. KAYSİAD Başkanı İdris Demirel de, tarım sektörünün önemli sorunlarına rağmen Türkiye'de uzun vadeli tarım politikaları üretilemediğini, korumacı yapının korunarak, yeniliğe ve fırsatlara kapalı tutum sürdürüldüğünü savundu. Açılış konuşmalarının ardından ODTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Erol Çakmak ve Prof. Dr. Halis Akder tarafından hazırlanan ''DTÖ ve AB'deki gelişmeler ışığında 21. yüzyılda Türkiye tarımı'' konulu rapor tartışıldı. Seminere, AK Parti Milletvekili Taner Yıldız, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Çeviker, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, bazı parti il başkanları ve az sayıda davetli katıldı.