BIST 10.448
DOLAR 32,42
EURO 35,26
ALTIN 2.423,62
HABER /  GÜNCEL

Türkler borcuna sadık

Türk işadamları borçlarına çok sadık.Ekonomik şartlar ne olursa olsun borçlarını her zaman ödüyorlar

Abone ol

Almanya’nın önde gelen kredi sigortası şirketlerinden Coface Almanya’nın üst düzey yöneticisi Brauel, “Türkiye ile işlem hacmimizi 5-10 yılda ikiye katlayacağız” dedi.

Almanya’nın en büyük kredi sigortası şirketlerinden Coface Almanya Yönetim Kurulu Üyesi Stefan Brauel, “1998 yılından bu yana Türkiye’de faaliyetteyiz. Türk işadamları borçlarına çok sadık. Ekonomik şartlar ne olursa olsun borçlarını her zaman ödüyorlar” dedi. Coface Türkiye’nin düzenlediği ‘Risk Yönetimi’ konulu toplantıda konuşan ve 150 ülkeye kredi derecelendirme raporları hazırladıklarını kaydeden Brauel şunları söyledi: “Türkiye’nin derecesi kısa bir süre önce C seviyesindeydi ve B’ye yükseldi. A sınıfına çıkmak için güçlü bir ekonomi kadar daha istikrarlı bir siyasi ortama ihtiyaç var. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde A4 seviyesine çıkacağını düşünüyoruz.” Türkiye’deki faaliyetlerinin 1 milyar euroya yakın bir hacme ulaştığını da kaydeden Brauel şöyle devam etti: “Türkiye’deki faaliyetlerimiz B seviyesindeki diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça fazla. Bunun önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte ikiye katlanacağını düşünebiliriz. Bunu Türkiye’nin AB ülkeleri ile olan ticaretinin oldukça yoğun olmasına bağlayabiliriz. Türkiye ekonomisinde yaşanan pozitif sürecin devam edeceğini de düşünüyorum.”

İŞADAMLARIMIZ PRATİK

Borusan CEO’su Agah Uğur ise kayıtdışı ekonominin ülkeyi olumsuz etkilediğini belirterek, “Türkiye’de yüksek enflasyonun, şirketlerin hatalarını gizleyen etkileri oldu.

İstikrarsızlık nedeniyle Türkiye’de özel sektör kısa vadeli düşünme alışkanlığı geliştirdi. Ancak yine de Türk iş dünyası güçlenmeyi bildi. Türkiye’deki işadamları çok heyecanlıdırlar, her zaman işin olumlu yönünü görürler ve çok pratiktirler” diye konuştu.

Basel II bankalar için iyi, şirketler için değil

AB ülkelerinde 2008’de ve sonrasında da Türkiye’de uygulanmaya başlayacak olan Basel II kriterleri için ‘Bankalar için iyi şirketler için iyi değil’ şeklinde yorumlayan Brauel şunları söyledi: “Besal II şeffaflık getirecek, ekonominin kayıt altına alınmasında önemli bir etki yapacaktır. Ancak ben KOBİ’lerin bu kriterlere henüz hazır olmadıklanı düşünüyorum. Almanya ve Fransa’daki KOBİ’ler bile henüz buna hazır değilken gelişmekte olan ülkelerin KOBİ’leri çok zorlanacaktır. Basel II kadar sürekli ertelenen başka bir uluslar arası ekonomik program daha yok. Bunun nedenini tahmin etmek güç değil.”