BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Yabancı da araziye uydu

Türkiye’deki en büyük 100 uluslararası şirketin sadece 40’ında sendika var.

Abone ol

Türkiye’deki kayıtlı işçilerin sadece yüzde 59’u sendikalı. Sendikasız işçi çalıştırmanın yasak olduğu AB ülkeleri bu konuda bizi sürekli eleştiriyor. Ancak Türkiye’deki işçi sendikalarının araştırması ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Buna göre, Türkiye’deki en büyük 100 uluslararası şirketin sadece 40’ında sendika var

TÜRKİYE’YE her konuda AB kriterlerine uyma öğüdü veren yabancılar, Türkiye’ye geldiklerinde, kendilerini araziye uyduruyorlar. Avrupa Birliği’nde çalışma hayatını düzenleyen yasalara göre her işyerinde sendikanın olması zorunluluğu var. AB’de işe yeni başlayan bir kişiye ilk söylenen şey, ‘Sendikaya üye ol. Sonra başla’ oluyor. Ancak, biz Türkiye’de yerli şirketlerin sendikasız işçi çalıştırmasını kanıksamışken, yabancı şirketlerin de sendikasız işçi çalıştırma alışkanlığı kazandığı ortaya çıktı.

YURTDIŞINDA VAR

TÜRK-İŞ, Hak-İş ve DİSK konfederasyonlarına üye sendikaların verdiği bilgiye göre, Türkiye’de faaliyet gösteren ve cirosu itibari ile ilk 100’e giren yabancı şirketlerin sadece 40’ında sendika bulunuyor. Sendikalılaşmanın yoğun görüldüğü sektörlerin başında da metal işkolu geliyor. Bunu, petrokimya, gıda ve tekstil izliyor. Sendika başkanları da, sendikalılaşmanın önünde yerli ya da yabancı ayrımı yapılmadan birçok firmanın engel koymaya çalıştığını belirtiyor.

SENDİKA SAYISI AZ

TÜRK-İŞ’İN hazırladığı rapora göre, uluslararası şirketlerin, ABD ve AB’deki şirketlerinde çalışanların sendikalı olmaları konusunda olumsuz tavır takınmadıkları belirtiliyor. Raporda, Türkiye’nin girmeye çalıştığı AB organlarının hazırladığı ve 1965’ten beri yürürlükte olan Avrupa Sosyal Şartı’nın çalışanların sendikalaşma ve grev hakkı dahil 19 sosyal hakkı güvence altına aldığı vurgulanıyor. Türk-İş’in Başkan Danışmanı Hasan Tahsin Benli de, ‘Sendikal örgütlenmede yaşanan sorunlar, yabancı sermayeli şirketlerde de var. Türkiye’de en fazla ciroya sahip yabancı işletmelerde sendikal örgütlenme seviyesi çok düşük’ dedi.