BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

YTLnin yıldızı parlıyor

Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu göstergeler yabancı sermayenin YTL'ye ilgisini arttırdı.

Abone ol
Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu göstergeler yabancı sermayenin YTL'ye ilgisini arttırırken, yabancı kuruluşlar toplam 8 milyar YTL tahvil ihraç etti

Ekonomide ki istikrar ortamı yabancı kuruluşların YTL üzerinden menkul kıymet ihraç etmeye başlaması ve uluslar arası piyasalarda YTL üzerinden işlemlerde büyük artışın gerçekleşmesini sağladı. Hazine Müsteşarlığı'nın borç yönetimi raporuna göre, yabancı kuruluşlar tarafından gerçekleşen YTL cinsinden euro tahvil ihracı Mart ayı sonu itibariyle yaklaşık 3,9 milyar YTL'ye, Haziran'da yaklaşık
5 milyar YTL'ye Eylül sonu itibariyle 6,5 milyar YTL, 2005 sonu ise 8,1 milyar YTL'ye çıktı. Yabancıların YTL cinsi tahvil ihraç etmelerinde faiz oranlarının yüksekliği etkili oldu.

AVRUPA YATIRIM BANKASI DA İLGİLİ

YTL'ye en fazla Avrupa Yatırım Bankası (European Investment Bank (EIB)) ilgi gösterdi. Son bir yıl içinde EIB 2,5 milyar YTL tahvil ihraç etti. Yatırım yapan kuruluşların arasında yer alan Rabobank Nederland, 860 milyon YTL cinsinden "euro" tahvil ihraç etti. Robabank Nederland aynı zamanda Şekerbank T.A.Ş. hisselerininde yüzde 51'ine sahip. YTL'ye yatırım yapan kuruluşların içinde Avrupa Yatırım Bankası da (EIB) bulunuyor.

NOT İLGİYİ ARTTIRIR

Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, Türkiye'nin kredi notunun artması ile YTL'ye yatırımın artacağına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptılar: "TL'den 6 sıfırın atılması ekonomide önemli gelişmelerin yaşanmasına neden oldu. TL'deki çok haneli rakamlar, gerek ülke içinde hem de uluslararası alanda muhasebe ve istatistik kayıtları gibi sorunlara neden oluyordu. 6 sıfırın atılmasının yanı sıra enflasyon oranında düşüş, doların YTL karşısında değerinin düşmesi ve ekonomiye güven ortamının artmasının da büyük etkisi oldu. Türk lirası geçmişte devamlı değer kaybediyordu. Şimdiyse değeri artıyor."

SONGÜL SELVİ