BIST 10.466
DOLAR 32,55
EURO 35,46
ALTIN 2.420,78
HABER /  GÜNCEL

Mayın patlatacak iddia

Sınırdaki 926 bin mayının yerlerini ve dizilişlerini çözen haritaların kaybolduğu söylentisi yayıldı.

Abone ol

'Sınırdaki 926 bin mayının yerlerini ve dizilişlerini çözen haritaların kaybolduğu' söylentilerinin mayın temizleme ihalesinin yüksek rakamlarla yapılması için ortaya atıldığı iddia edildi

Suriye ve Irak sınırındaki 926 bin mayının yerlerini ve dizilişlerini çözen haritaların kayıp olduğu söylentilerinin mayın temizleme ihalesinin rakamlarını yükseltmek isteyenler tarafından ortaya atıldığı öne sürüldü. Genelkurmay Başkanlığı'nın Başbakanlık bünyesinde kurulmasını istediği Milli Mayın Temizleme Kurulu (MMTK) ile ilgili üç iddia ortaya atıldı. Bunlardan biri, iddia edilenin aksine sınırdaki mayınların yerlerini ve dizilişlerini çözen haritaların hiçbir zaman kaybolmadığı yönünde. İddiaya göre haritaların kaybolduğu söylentisini MMTK'nın kurulmasını isteyenlerle, mayın temizleme ihalesinin rakamlarını yükseltmek isteyenler ortaya atıyor. Bu senaryo ve buna bağlı olarak yapılan spekülasyona göre MMTK kurulmasa bile mayın temizleme ihalesi çok yüksek rakamlardan yapılacak.

YERLERİ DEĞİŞTİ, İDDİASI

İddialardan ikincisi Suriye ve Irak sınırındaki 926 bin mayının yerlerini gösteren haritalar ile bu mayınların dizilişini çözen haritaların kayıp olduğu yönünde. Genelkurmay Başkanlığı'nın Başbakanlık bünyesinde kurulmasını istediği "Milli Mayın Temizleme Kurulu"nun gerekçelerinden birinin de bu olduğu belirtiliyor. Mayınlar konusundaki üçüncü iddia ise hava şartları ve toprak hareketlerinden dolayı mayınların yerlerinin değiştiği ve bu yüzden eldeki harita ve şifrelerle mayınların yerlerinin uyumlu olmadığı yönünde.

DIŞİŞLERİ UYGUNDUR DEDİ

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye ve Irak sınırındaki mayınların Başbakanlık'a bağlı çalışacak bir kurul denetiminde temizlenmesini istedi. Genelkurmay, bunun için "Milli Mayın Temizleme Kurulu" ismini taşıyan kurulun biran önce oluşturulmasını talep etti. Genelkurmay'ın konuyla ilgili yazısı 22 Mart 2006'da Başbakanlığa geldi. Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mustafa Çetin, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen yazıyı bir üst yazıyla Dışişleri Bakanlığı'na göndererek, Bakanlığın görüşünü sordu. Dışişleri'nin Başbakanlık'tan gelen yazıya geçtiğimiz hafta "uygundur" cevabını verdiği öğrenildi.

ANKARA
HARİTALARLA İLGİLİ ÜÇ SENARYO

1- Harita ve şifreler kayıp değil. Fakat harita ve şifrelerin kayıp olduğu söylentisini "Milli Mayın Temizleme Kurulu"nun kurulmasını isteyenlerle, mayın temizleme ihalesinin rakamlarını yükseltmek isteyenler ortaya atıyor. Çünkü askerler Başbakanlık bünyesinde "Milli Mayın Temizleme Kurulu"nun kurulmasını istiyorlar. Bu senaryo ve buna bağlı olarak yapılan spekülasyona göre MMTK kurulmasa bile mayın temizleme ihalesi çok yüksek rakamlardan yapılacak.

2- Harita ve şifreler kayıp değil, fakat hava şartları ve toprak hareketleri yüzünden mayınların yerleri değişti. Mayınlar yerlerinden oynadığı için eldeki harita ve şifrelerle 926 bin mayının gömülü olduğu yerler birbiriyle uyumlu değil. Ankara'nın hassas noktalarında yapılan kulis söylentilerine göre bu senaryo ve spekülasyon piyasaya askerin etkin olmasını isteyen çevreler tarafından çıkarılıyor. Yine bunda da mayın temizleme ihalesinde rakamları yükseltmek isteyenlerin rolü var.

3- Mayın harita ve şifreleri gerçekten kayıp. Bunun doğru olmasından korkuluyor. Suriye ve Irak sınırında toprak altında 926 bin adet kara mayını gömülü.