BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.485,50
HABER /  DÜNYA

Türkler Anadolu’ya tekrar girecek

Anadolu’nun kapılarının Türklere açıldığı 1071 yılında yapılan Malazgirt Savaşı, bu yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ile muhteşem b...

Abone ol

Anadolu’nun kapılarının Türklere açıldığı 1071 yılında yapılan Malazgirt Savaşı, bu yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ile muhteşem bir programla kutlanacak.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Anadolu’nun kapılarını Türklere açan büyük kumandan Sultan Alparslan’ın kahramanlığını ve Malazgirt Savaşı’nı binlerce gencin katılımıyla kutlayacak. Sultan Alparslan’ın adını taşıyan 1071 genç ve Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelecek olan binlerce genç, 26 Ağustos 2013’te bu toprakların bizlere vatan olmasını sağlayan Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı Malazgirt Ovası’nda buluşacak. Alparslan’ın kıl çadırlarında konaklayacak olan gençler, zaferin 942. yıldönümünde ecdadın hatırasını yerinde yâd edecek.

KATILIMCI GENÇLERDEN 1071’İNİN İSMİ ALPARSLAN!
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın da katılımıyla gerçekleşecek organizasyona Ağrı, Erzurum, Diyarbakır, Bitlis, Van, Batman başta olmak üzere farklı illerden binlerce genç katılacak. Muş’un Malazgirt ilçesinde toplanacak olan gençler arasında 1071 tanesi ismiyle öne çıkacak. Sultan Alparslan’ın adını taşıyan 1071 genç, projenin dikkat çeken yönlerinden sadece bir tanesi olacak.

KIRGIZİSTAN’DAN 71 KIL ÇADIR SİPARİŞ EDİLDİ
Malazgirt’e gelecek olan gençlerin konaklaması projeye uygun bir şekilde yapılacak. Dönemin atmosferini yaşatmak isteyen Bakanlık, gençleri Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan’ın kıl çadırlarında konaklatacak. Kırgızistan’a şimdiden bin adet çadır için sipariş verilmiş durumda.

AÇIK HAVADA MALAZGİRT SAVAŞI CANLANDIRILACAK
Program, tarihteki sürece uygun olarak 26 Ağustos’ta 1071’e ithafen sabah namazının kılınmasının ardından başlayacak. Ovada toplanacak olan gençler, ilginç bir canlandırma ile
karşılaşacak. Sultan Alparslan ile Bizans İmparatoru IV. Romen Diyojen’in orduları arasında gerçekleşen savaş, açık havada tiyatro gösterisi ile canlandırılacak. Tiyatronun ardından “Doğadaki İnsan” programı ile herkesin beğenisini kazanan Serdar Kılıç, şehrin temsili anahtarını bir devlet büyüğüne teslim edecek.

MALAZGİRT COŞKUSU MUSTAFA CECELİ İLE SÜRECEK
Program kapsamında Türklerin önemli bir geleneği olan gökbörü oyunu da canlandırılacak. Gençlerin sevdiği sanatçılar arasında yer alan Mustafa Ceceli ise program çerçevesinde bir konser verecek.

GENÇLER TARİHE YOLCULUK EDECEK
Projeye Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinin koordinasyonuyla 81 il genelinden belirlenecek gönüllü gençler katılacak. Gençler, 25-26 Ağustos tarihleri olmak üzere iki gün sürecek olan program boyunca Anadolu kültürünü ve mirasını tanıyacağı gezilere katılacak.

MALAZGİRT OVASI TARİHİNİN EN KALABALIK GÜNÜNÜ YAŞAYACAK
1071’de savaşa ev sahipliği yapan Malazgirt Ovası tarihinin en kalabalık günlerinden birine şahitlik edecek. Program kapsamında gençlerin yanı sıra sporcular, sanatçılar, öğrenciler ve vatandaşların yanı sıra devlet erkanı da Malazgirt’te buluşacak. Her türlü afet sonrası hizmet vermek üzere eğitilen 120 kişilik Gençlik ve Spor Bakanlığı Afet ve Rehabilitasyon Gönüllüleri de (GARD) etkinlik süresince Malazgirt’te olacak.
Bakanlığın düzenlediği organizasyonda 81 il valiliğinin yanı sıra, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, üniversiteler, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri, gençlik merkezleri, STK’ler, Dağcılık ve İzcilik Federasyonları, Muş Valiliği ve Malazgirt Kaymakamlığı gibi pek çok kurum yer alacak.
(İHA)