BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,68
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP, Cumhurbaşkanı Gül'e seslendi

Fişleme iddiaları hakkında konuşan CHP'li Gürsel Tekin, Cumhurbaşkanı Gül'ü göreve davet etti.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, bazı CHP milletvekillerinin fişlendiği iddiasına ilişkin ''Sayın Cumhurbaşkanı'nı göreve davet edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı devletin kurumlarını harekete geçirmek zorunda'' dedi.

Tekin, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun'un şehir dışında olması nedeniyle Başkanvekili Hasan Tahsin Fendoğlu ve CHP kontenjanından kurul üyeliğine seçilen Ali Öztunç, Süleyman Demirkan ile MHP kontenjanından seçilen Esat Çıplak'ı ziyaret etti.

Gürsel Tekin, RTÜK'ten ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun süredir çok tartışılan, konuşulan ve basın camiasında yaşanan sorunları bir kitapçık olarak başkanvekili ve kurul üyelerine ilettiğini söyledi.

RTÜK'ün anayasal bir kuruluş olarak medyanın güvencesi olduğunu ifade eden Tekin, tarafsız görev yapmasının önemini vurguladı. Zaman zaman sıkıntı ve aksaklıkların yaşandığını belirten Tekin, ''Bundan sonraki süreçte daha dikkatli davranırlar. En azından anayasanın kendilerine vermiş olduğu yetkiyi kullanarak bundan sonraki süreçte siyasi partilerin dağılımı konusunda daha adil davranılması gerektiğini paylaştık. İnşallah bundan sonra bu sıkıntılar olmaz diye düşünüyoruz'' dedi.

Tekin, açıklamalarının ardından gündeme ilişkin soruları da yanıtaldı. Bir gazetecinin ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı CHP milletvekillerinin fişlendiği iddiasına ilişkin ''Fişleme gibi bir sanatımız yok'' ifadesini kullandığını hatırlatması üzerine Tekin, şöyle konuştu:

''Çok üzüldüm. Sayın Başbakan 'Biz de dinleniyoruz' demiş. Doğrusu avukatın düşkünü derdini mübaşire anlatırmış. Sayın Başbakan bu kadar çaresizse o görevleri, yetkileri bize devretsin, bir ay içerisinde bu ülkede kimin izlendiğini, kimin dinlendiğini Sayın Başbakan'ın da önüne getiririz. Bu vesileyle Sayın Başbakan da dinlenmemiş, izlenmemiş olur. Bu kabul edilebir mi? Yani hükmeden ülkedeki kurumların başındaki bir başbakan bu kadar basit bir şekilde 'Evet biz de dinleniyoruz. Ne yapalım. Bizim böyle bir geleneğimiz yok.' Kim bizi dinliyor o zaman? Bu belgeler kime ait Sayın Başbakan, bu belgelerin tamamı iki ay önce bir gazetede yayımlandı ve bundan dolayı siz, savcılar yasak getirdi. Biz iktidarın yetkililerinden Başbakandan yalanlama beklerken, yasaklama geldi. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bu gerçekten çok vahim bir olay. Sayın Başbakan'ın bu tavrından sonra ben Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu konudaki tavrını da çok merak ediyorum.''

Fişleme iddiasına ilişkin Devlet Denetleme Kurulu'nu (DDK) göreve çağırıp çağırmadıkları şeklindeki bir soruyu ise Tekin, şöyle yanıtladı:

''Elbette Sayın Başbakan'a biz bugün asgari düzeyde 'Evet ben talimat verdim. Bir soruşturma başlayacak' demesini beklerken bu kadar magazinsel bir cevapla herhalde Sayın Cumhurbaşkanı'nı göreve davet edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı devletin kurumlarını harekete geçirmek zorunda. Yarın CHP'lilere ya da CHP dışında herhangi bir iktidara muhalif olabilecek insanların başına bir şey gelirse bunun sorumlusu da bu iktidarın başbakanı ve yetkililer olacaktır.''

Fişleme iddiası ile igili suç duyurusunda bulunup bulunmayacakları yönündeki değerlendirmesi sorulan Tekin, bu konuda Başbakan Erdoğan ve diğer yetkililerden bir soruşturma açılması için bir yaklaşım beklediklerini, ancak bunu göremediklerini belirtti.

Tekin, ''Sayın Başbakan gereken cevabı verdi. İkinci olarak da, Cumhurbaşkanı'nın devletin kurumlarını harekete geçirip geçirmeyeceğini düşünüyoruz, ondan bir cevap bekliyoruz. CHP çaresiz bir siyasi parti değildir. Elbette gerek iç hukuk, gerek dış hukukun tamamını kullanacaktır'' dedi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Irak gezisi ile ilgili Dışişleri Bakanlığının gidilmemesi yönünde uyarı yaptığı, ziyaretin iptalinin söz konusu olup olmadığına ilişkin soruyu ise Tekin, ''Genel Başkanımızın ne kadar kararlı olduğunu sizler de biliyorsunuz. Bu kararlılık çerçevesinde elbette gidilecektir. Dışişleri Bakanlığının uyarıları dikkate alınacaktır'' şeklinde yanıtladı.

Ziyaretin, CHP'nin organize ettiği değil, davet üzerine gerçekleşecek bir ziyaret olduğunu vurgulayan Tekin, gelecek günlerde Ortadoğu'da birçok ülkeye de ziyaretler gerçekleştireceklerini aktardı. Tekin, ''Ne yazık ki on yıllık yanlış dış politikaların geçirmiş olduğu sonuçları yaşıyoruz. Dün 'küresel oyuncuyuz' diyenler, Türkiye'yi Ortadoğu'da bir küresel oyuncak haline getirdiler. Sayın Genel Başkanımız da bu dış politikadaki sorunların Türkiye lehine dönmesi için ciddi çaba sarfedecektir'' diye konuştu.

Tekin, bir başka soruyu yanıtlarken de, Irak ziyaretine ilişkin vize sorununun bulunmadığını bildirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun makam katında çalışan iki kadın görevlinin bir video nedeniyle görevlerinden alındıkları iddiasına ilişkin ise Tekin, daha ciddi konular olduğunu, bu soruya verecek cevabı bulunmadığı karşılığını verdi.