BIST 10.185
DOLAR 32,31
EURO 35,01
ALTIN 2.455,29
HABER /  DÜNYA

Türkler ABDden rahatsız

Yapılan bir araştırmaya göre Amerikan askerinin Irak'ta bulunması en çok Türkler'i rahatsız ediyor.

Abone ol

Avrupa ve Müslüman ülkelerde yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Irak'taki Amerikan askerlerinin varlığı, Ortadoğu'da istikrar ve dünya barışı için İran hükümetinden daha büyük tehdit olarak görülüyor. Yoklamada, Türkiye'nin yüzde 12 ile ABD'ye yönelik olumlu görüşün en düşük çıktığı ülke olduğu belirtildi.

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan yoklamaya göre, en fazla Türkiye, Ürdün, Mısır ve Endonezya'daki halkın, Irak'taki Amerikan askeri varlığına olumsuz tepkisi bulunuyor. İngiltere, Fransa, İspanya ve Rusya'da da halk Irak'ta Amerikan varlığının sürmesinin, İran ve bu ülkenin nükleer hırsından daha büyük sorun olduğunu düşünüyor.

Pew'in müdürü Andrew Kohut, Irak'ın, ABD'nin olumsuz imajına etkide bulunan birçok konudan biri olduğunu söyledi.

Batı ülkelerinde, İran'ın nükleer program geliştirmesi ve Filistin seçimlerinde Hamas'ın zafer elde etmesinin ortak kaygılar arasında yer aldığı ortaya konan araştırmada, ABD'nin imajının ve terörle savaşındaki güvenilirliğinin uluslararası alanda gerilemeye devam ettiği sırada Irak'taki durumun en öne geçen sorun olduğu kaydedildi.

Yoklamaya göre, ABD'nin Irak'taki en yakın müttefiki İngiltere'de bile halkın yüzde 41'i, Irak'taki Amerikan askeri varlığını dünya barışı için tehdit olarak görüyor, sadece yüzde 34'ü İran hükümetini tehlike olarak niteliyor.

Türkiye'nin, yüzde 12 ile yabancı ülkeler arasında ABD'ye yönelik olumlu görüş bildirenlerin oranının en düşük çıktığı ülke olduğunun orta konduğu 15 ülkeyi kapsayan araştırmada ortaya çıkan diğer unsurlar da şöyle:

ABD'nin terörle savaşındaki desteği yakın müttefikleri arasında da dahil olmak üzere düştü. ABD'ye yönelik olumlu görüşler düşmeye devam ederken, bu konudaki en keskin düşüş Türkiye ile birlikte İspanya ve Hindistan'da görüldü.

İngiltere dahil 10 ülkede çoğunluk, Irak savaşının dünyayı daha tehlikeli hale getirdiğini söyledi.

Filistin seçimlerinde Hamas'ın zaferini Müslüman ülkelerden çok daha fazla ABD ve Avrupa ülkeleri olumsuz gelişme olarak değerlendirdi.

ABD'nin nükleer silah geliştirmekle suçladığı İran konusunda, Avrupa ülkeleri ile nüfusun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ülkeler arasında keskin görüş ayrılıkları bulunuyor.

Sera etkisi yaratan gazları en çok üreten Çin ve ABD'de küresel ısınma kaygısı, diğer ülkelere göre oldukça az görülüyor.

Kuş gribinin yayılması konusunda kamuoyundaki büyük kaygı daha çok Asya ile sınırlı.

Pew'in araştırmasının ABD, Çin, Rusya, Mısır, Fransa, Almanya, İngiltere, Hindistan, Endonezya, Japonya, Nijerya, Pakistan, Ürdün, İspanya ve Türkiye'de nisan ve mayıs aylarında her ülkede 900 ila 2000 kişiyle yapıldığı bildirildi.