BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,61
ALTIN 2.390,62
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'yi öyle bir sınav bekliyor ki...

Financial Times gazetesi, Avrupa Birliği'nin üç yıllık bir aradan sonra Türkiye ile yeni müzakerelere 5 Kasım'da başlama kararına ilişkin haber yayınladı.

Abone ol

Türkiye ile AB arasında 3 yıldır askıya alınan üyelik müzakereleri 5 Kasım'da yeniden başlıyor. Haziran'da başlaması gereken ancak Gezi olayları nedeniyle ertelenen müzakerelerde Türkiye'yi zor bir sınav bekliyor.

İngiliz Financial Times gazetesinin aktardığı bir habere göre, Gezi olayları sırasında iyi bir sınav veremeyen Türkiye'nin önüne 'yargı ve temel haklar başlığı' getirilecek.

"Brüksel'de pek çokları, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin, protestoların doruğa ulaştığı sırada temel haklara saygı göstermekte yetersiz kaldığı görüşü nedeniyle, yargı ve temel haklara ilişkin tartışmayı başlatmanın gerekli olduğuna inanıyor."

ÇOK İLERLEME BEKLEMEYİN

Haberde ayrıca, AB Dönem Başkanı Litvanya'nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, aday ülkelerin yeni başlıkları görüşmeye ancak "temel ölçütler karşılandığı ve yerine getirildiği takdirde" başlanabileceğini yönündeki görüşü aktarıldı. Linkevicius'un bu açıklaması Ankara'ya, Brüksel'in başka başlıklara geçmeden daha fazla ilerleme beklediği mesajı verdiği şeklinde yorumlandı.

KARNEMİZ ÇOK KÖTÜ

Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakere takvimi olması gerektiğinden çok daha yavaş ilerliyor. 35 başlık altında sınıflandırılan müzakere fasıllarının pek çoğunun hala açılmadı. Müzakerelerin başladığı 2005'ten bu yana 13 başlık açılırken, sadece biri kapatılabildi.

Türkiye için, ilgili başlıklar Kıbrıs tarafından halen veto edilmiş durumda.