BIST 11.008
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.504,17
HABER /  GÜNCEL

Clapper: Fransızlar'ı dinlediğimiz doğru değil

ABD Ulusal İstihbarat Kurumu Başkanı James Clapper, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) Fransız vatandaşlarının yaptığı milyonlarca telefon görüşmesini kaydettiği yolundaki haberlerin yanlış olduğunu açıkladı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde Ulusal İstihbarat Kurumu Başkanı James Clapper, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) Fransız vatandaşlarının yaptığı milyonlarca telefon görüşmesini kaydettiği yolundaki haberlerin yanlış olduğunu açıkladı.

Le Monde gazetesi, eski CIA çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı bilgi ve belgelere dayanarak Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) Fransa'da yapılan milyonlarca telefon konuşmasını kaydettiğini açıklamıştı.

James Clapper, yaptığı yazılı açıklamada, Le Monde gazetesindeki haberde yer alan bilgilerin yanlış ve yanıltıcı olduğunu ifade etti.

"Ulusal Güvenlik Kurumu’nun 70 milyondan fazla telefon görüşmesini izlediği ve kaydettiği iddiası yanlıştır" diyen Clapper, Amerika Birleşik Devletleri'nin istihbarat faaliyetlerinin ayrıntılarını tartışmayacağını belirtti ve "Amerika, her ülkenin topladığı şekilde istihbarat toplar" ifadelerini kullandı.

Clapper, Amerika Birleşik Devletleri'nin, Washington ve Birleşmiş Milletler'deki Fransız diplomatları izlediği iddialarını ise yalanlamadı.

Le Monde, 'US-985D' adı verilen bir program çerçevesinde Ulusal Güvenlik Kurumu'nun belli telefon numaralarından yapılan konuşmaları otomatik olarak kayıt altına aldığını gönderilen kısa mesajların da kaydedildiğini yazdı.

Fransız gazetesi, ortaya çıkan belgelerin, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun sadece terör şüphelilerini değil, aynı zamanda iş ve siyaset dünyasından üst düzey kişileri de izlediğini gösterdiğini savunuyor.

Kabul edilemez

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, ABD Başkanı Obama'ya Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) Fransa'da yapılan milyonlarca telefon konuşmasını kaydettiği yolundaki iddiaları hiçbir şekilde tasvip etmediklerini bildirdi.

ABD Başkanı Obama, Hollande'ı arayarak kaygıları gidermeye çalışırken Fransa Cumhurbaşkanı, iddiaların Fransız vatandaşların gizlilik hakkının ihlâli olduğunu, dost ve müttefikler arasında bu türden uygulamaların kabul edilemez olduğunu söyledi.