BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,31
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan flaş Suriye açıklaması

Davutoğlu, Londra'daki toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Abone ol
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Londra'daki Suriye Dostları Grubu Dışişleri Bakanları toplantısının Türkiye için verimli olduğunu, istenilen sonuçların alındığını söyledi.

Beşşar Esed'in yapılacak seçimlerde aday olacağını açıklaması üzerine grup, Esed ve çevresinin Suriye'nin geleceğinde yer almaması kararlaştırıldı.

 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin Dostları Grubu Dışişleri Bakanları toplantısının "son derece verimli" ve Türkiye'nin "istediği sonuçları elde ettiği başarılı bir toplantı" olduğunu söyledi. İngiltere'nin başkenti Londra'daki toplantının ardından Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu, iki aşamalı yapılan toplantıda bildirge üzerinde mutabakat sağlandığını söyledi.

ESED İSTENMİYOR

Bakan Davutoğlu, Esed ve yakın çevresinin Suriye'nin geleceğinde yer allaması istenirken bu konunun bildiride açıkça ifade edildiğini söyledi. Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"İkincisi bu sürecin açık uçlu olmaması bizim için önemliydi. Çünkü açık uçlu bir süreç önümüzde belirsizliklerle dolu bir dönem başlaması anlamına geliyordu. Sürecin en kısa zamanda, önümüzdeki birkaç ay içinde neticelenmesi yönünde bir tutum sergilendi. Üçüncüsü, tabi Suriye muhalefetinin temsili konusunda bir şüphe ortaya çıkmaması lazım. Yani orada iki heyetin olması ve Suriye halkını temsilen, Suriye muhalefetini temsilen Suriye Ulusal Konseyi'nin öncülüğünün esas temsil kabiliyetine haiz organ olduğunun tescili. Bunlar hep metinde yer aldı. Bunlar hep metinde yer aldı. Birçok başka şeyler de konuşuldu"

BİLDİRİDE NELER VAR?
 
Yayımlanan bildiride, BM Güvenlik Konseyi'nde 27 Eylül'de Cenevre bildirisinin uygulanması ve Suriye'de acil siyasi geçiş sürecine ihtiyaç olduğu yönündeki anlaşmadan duyulan memnuniyet ifade edildi. 
 
"Geçici hükümet oluşturulduğunda, ellerinde kan olan Esed ve yanındakilerin Suriye'de bir rol üstlenmemesi konusunda anlaştık. Mevcut krizde yapılanlardan sorumlu tutulmaları gerekmektedir" denilen bildiride, Suriye rejiminin sarin gazı kullanması, füzelerle saldırılar yapması kınandı ve rejimden Cenevre Anlaşması'na uyması istendi. 
 
Bildiride ayrıca, "Suriye Ulusal Koalisyonu Cenevre-2 sürecine bağlı kalmalı" denilerek, Londra'da toplanan 11 ülkenin, muhalefetin karşı karşıya olduğu zorlukları bildikleri ve bu konudaki desteklerinin süreceği ifade edildi. 
 
"MÜZAKERELERİN UCU AÇIK OLMALI"
 
Suriye'deki insani durumdan duyulan endişeye de değinilen bildiride, "Ayrıca, Suriye'de artan aşırıcı gruplardan ve aşırıcılıktan da endişe duyuyoruz. İran, Hizbullah ve diğerlerini Suriye'den çekilmeye çağırıyoruz. Bunlar, ılımlı güçlere, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, bölgesel ve uluslararası güvenliğe tehdit oluşturmaktadır" denildi. 

SURİYE'NİN BİRLİĞİ KORUNMALI 
 
BMGK'nın Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların tasfiyesi konusundaki kararının memnuniyetle karşılandığı sonuç bildirisinde, yapılması planlanan Cenevre-2 barış görüşmelerinin amaçları şöyle sıralandı:
 
"Cenevre-2 Konferansı, Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve birliği korunarak, siyasi bir geçiş süreci sağlamalı. Suriye'nin geleceği demokratik, çoğulcu, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygılı olmalı. Ortak kararla kurulacak bir geçici hükümet, tüm devlet kurumları, ordu, güvenlik servisleri ve istihbarat servislerinin kontrolüne sahip olmalı. Geçici hükümeti oluşturmak için yürütülecek müzakereler açık uçlu olmamalı. Erteleme taktiktleri tolere edilmemeli."