BIST 10.007
DOLAR 32,33
EURO 34,72
ALTIN 2.436,54
HABER /  GÜNCEL

Atina Altın Şafak'a devlet yardımını askıya aldı

Yunanistan'da parlamento, parti lideri ve iki milletvekilinin suç örgütü kurmakla suçlanması sonrası aşırı sağ Altın Şafak Partisi'ne devlet yardımını askıya alan yasayı oy çoğunluğuyla kabul etti.

Abone ol

Yunan parlamentosu, aşırı sağ Altın Şafak Partisi'ne devlet yardımını askıya alan yasayı oy çoğunluğuyla kabul etti.

Yasa, yönetim kadrosu suç örgütüne ya da terörizme karışan partilere ayrılan fonları süresiz olarak askıya almanın önünü açıyor.

Altın Şafak Partisi'nin lideri Nikos Mihaloliakos ve iki milletvekili, suç örgütüne dahil olmak suçlamasıyla gözaltında, dava gününü bekliyor.

Parti üyeleri, ırkçılık karşıtı müzisyen Pavlos Fyssas'ın 18 Eylül'de öldürülmesinin ardından tutuklanmıştı.

Geçen ay yaşanan cinayet, halkın sokağa dökülmesine neden olurken partinin feshedilmesi yolundaki çağrıları da beraberinde getirmişti.

2012 yılında yapılan genel seçimlerde yüzde 7 oy alan Altın Şafak Partisi, 300 sandalyeli meclise 18 milletvekili sokmayı başarmıştı.

Parti, son yıllarda Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz ve oluşan borç yükü karşısında halk arasında popülerlik kazanmaya başlamıştı.

Yunan makamları mahkemeyi hızla sonuca kavuşturmak istiyor.

BBC Atina muhabiri Mark Lowen, mahkeme sonunda suçlu bulunan milletvekillerinin parlamentodaki yerlerini kaybedeceklerini, bunun ara seçime neden olacağını ve hükümetin de, bu mahkeme sonucunda, Altın Şafak partisinin tamamiyle ortadan kaldırılmasını umduğunu aktarıyor.

Parti önde gelenlerinin mahkemeye çıkarılması sırasında, çok sayıda özel güvenlik biriminin görevlendirilmesi, Altın Şafak partisinin, kamuoyu yoklamalarında puan kaybetmiş gibi görünse de, hala önemli bir desteğe sahip olduğuna işaret ediyor.