BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'nin krizden nasıl çıktığını anlattı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Türkiye'nin kendi çıpasıyla krizden başarıyla çıktığını açıkladı

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''IMF'in reçetesini kullanmak yerine, kendi reçetemizi IMF'in önüne koyduk. Türkiye, IMF çıpası yerine, Türkiye çıpasıyla krizden başarıyla çıktı'' dedi.

Çağlayan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) üyelerinin katıldığı ''Pozitif Ayrışma Gösteren Türkiye Ekonomisinde Yeni Ufuklar'' gündemli toplantıda, Bakanlığın her türlü faaliyetinde ASKON'un en büyük partnerlerinden biri olduğunu belirterek, birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemine işaret etti.

TÜRKİYE'NİN BU DURUMA GELMESİNİN SEBEBİ ÖZEL SEKTÖR

Türkiye'nin 2023 hedeflerini anımsatan Çağlayan, ''Türkiye, kamu özel ortaklığıyla bugün bu seviyeyi yakalamıştır. Türkiye, dünyanın önemli ekonomilerinden biri haline gelmişse, böylesine bir küresel krizden fırsat çıkardıysa özel sektörünün sayesinde yapmıştır. İhracatı biz yapmıyoruz, bizim görevimiz de sizlerin önündeki engelleri kaldırıp, sürat yapabileceğiniz otobanları oluşturmaktır. Türkiye bu güvene sahiptir'' diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Avrupa'nın içinde bulunduğu sıkıntının temel kaynağının devletin kamu borçlarının milli gelire oranlarının yüksek olması ve bütçe açıklarının çift haneli rakamlara gelmesi olduğunu belirtti.

Zafer Çağlayan, şunları kaydetti

IMF İLE GÖRÜŞMELERİMİZDE KORKMADIK

''Küresel kriz çıktığında Avrupa'da Türkiye'yi tehdit edenler koşarak, IMF'e gitmek zorunda kaldı. Birçok STK başkanı, 'Sayın Bakan siz bizim içimizden geldiniz. Halimizden anlarsınız, IMF'de para kalmayacak çabuk davranın IMF'den biz de para alalım' dedi. IMF ile bizim de görüşmemiz oldu ama hiçbir zaman korku içinde olmadık. Çünkü ne yaptığımızı bilen bir yapıdaydık.

Siyasi ve ekonomik istikrarını sağlamış olmanın verdiği bir rahatlık vardı, ancak hafife alınacak bir kriz değildi. Çevremizi adeta ateş sarmalı gibi saran bir krizdi. IMF, Amerika'ya 'para basın dağıtın' derken, Avrupa'da krizden çıkış reçetesi olarak, 'insanlara para harcatın' derken, Türkiye'ye gelince 'sakın ha! Ekonomiyi genişletici politikalar yapmayın' diye çifte standart politika anlayışında politika uygulamaya kalktınız.''

IMF'in reçetesini kullanmak yerine, Türkiye'nin kendi reçetesini IMF'in önüne koyduğunu ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin, IMF çıpası yerine, Türkiye çıpasıyla bu krizden başarıyla çıktığını kaydetti.

Zafer Çağlayan, ''IMF ile dostluğumuz 66 yıldır devam ediyor. 10 yıl önce Türkiye'nin IMF Türkiye temsilcisinin adını sokaktaki simitçi bile bilirdi. O zaman hükümetlerin kendi iradesi yoktu. Bugün geldiğimiz ortamda, böylesine önemli bir kriz içinde IMF ile stand by anlaşması yapmamış Türkiye, IMF'den borç alan değil, gerekirse IMF'e borç verecek bir yapıya dönüşmüş olacağız. Türkiye, alan el değil, veren el olacak'' diye konuştu.