BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.382,37
HABER /  GÜNCEL

Cilvegözü saldırısıyla ilgili şoke eden itiraf

Cilvegözü Sınır Kapısı'na düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili gözaltına alınan zanlının ifadesi tüyler ürpertti

Abone ol

Hatay Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Bombalı saldırı ile ilgili gözaltına alınan Şebiha yapılanması üyesi Yusuf B. saldırı ile ilgili akıl almaz açıklamalarda bulundu. Haberin detaylarına ulaştı.

Saldırıyı organize eden Suriye İstihbaratı El-Muhaberat'ın ajanı Wahey Ş'nin sahte pasaportla İsveç'e kaçırıldığı belirlenirken, Şebiha yapılanması üyesi Yusuf B. sorgusunda, "Bombalı aracı tampon bölgede değil sınırın Türkiye tarafında patlatmak istiyorduk. Ancak kapıdaki sıkı güvenlik önlemleri yüzünden bundan vazgeçtik" dedi.

İSTİHBARAT TESPİT ETTİ

Eylemden sonra Hatay Emniyeti İstihbaratı, güvenlik kamerası kayıtlarından patlama sonrası Türkiye'ye giren ve Yayladağı'ndan Suriye'ye kaçan Wahey Ş. ile bombalı araçtan inerek uzaklaşan Yusuf B. ve eşi Z.Ş'nin kimliğini saptadı. Polis, bombacıların ve Hatay'da bağlantılı oldukları kişilerin telefonlarını dinlemeye aldı. Baz raporlarından eyleme katılan Şebia yapılanması üyesi Yusuf B. ile eşi Z.Ş'nin sınıra 60 kilometre uzaklıkta bulunan bir köyde, saldırının keşfini yapan Ahmad B'nin ise ayrı bir kasabada yaşadığı belirlendi. Teknik takipte yerleri nokta olarak saptanan üç zanlının bilgileri Özgür Suriye Ordusu'na verildi. Suriyeli muhalifler, iki ayrı bölgede düzenledikleri operasyonda Ahmad B, Yusuf B. ile karısı Z.Ş'yi yakaladı. Bombalı eyleme katılan biri kadın 3 Suriyeli, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda TEM Şubesi ekiplerine teslim edildi.

CEZAEVİNDE PAZARLIK

El-Muhaberat'ın cinayet, gasp, yaralama, tecavüz gibi suçlardan cezaevinde yatan mahkumlar üzerinden kurduğu Şebiha yapılanmasına alınan Yusuf B. emniyet sorgusunda saldırıyı nasıl gerçekleştirdiklerini şöyle anlattı: "Gasp ve yaralama suçundan 12 yıl hapis cezasına mahkum edildim. 4.5 yıldır hapisteydim. El-Muhaberat ajanları 'Bizimle çalışırsan seni tahliye edip özgürlüğüne kavuştururuz' dedi. 7.5 yıl daha hapis yatmamak için Şebiha yapılanmasına girmeyi kabul ettim. Beni cezaevinden El-Muhaberat'ın adamı Wahey Ş. çıkardı. İki kez Zırhlı Birlikler Komutanı Albay Ammıd Havvas'la birlikte görüşme yaptık. Albay Havvas, Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere yaptığı yardımın sabote edilmesi emrini verdi. Eylem için bana 35 bin Suriye dinarı verdi. Her şey istediğimiz gibi gitseydi eylemden iki gün sonra Öncüpınar sınır kapısında bombalı bir araç daha patlatacaktık."

DÜĞMEYE O BASTI

Eylem günü Wahey Ş'nin bomba yüklü araçla köye geldiğini aktaran Yusuf B. şu ifadeleri kullandı: "Aracı ben kullandım. Kendimize muhalif süsü vermek için eşimi de yanınıza almamız istendi. Tampon bölgeye geldiğimizde Wahey, 'Aracı Türkiye tarafında patlatacağız' dedi. Ancak orada çok Türk askeri vardı. 'Aramada bombayı tespit ederler yakalanırız' dedim. Bunun üzerine orada yapmaya karar verdik. Onun talimatı ile torpido gözündeki ateşleme düzeneğini aktif hale getirdim. Wahey aracın uzaktan kumandası ile bombayı infilak ettirdi."

SAHTE İSVEÇ PASAPORTU

Yusuf B, eylemden sonra eşiyle birlikte bir taksiye binip 30-45 dakika süren bir yolculuktan sonra köylerine gittiklerini kaydetti. Yusuf B., "El-Muhaberat'ta önemli bir konumda olan Albay Havvas'ın Wahey'le yaptığı bir görüşmede 'El-Muhaberat sahte İsveç pasaportunu hazırladı. Seni oraya kaçıracağız' dediğini duydum. Bir daha benimle irtibat kurmadı. Duyduğum kadarıyla Wahey, El-Muhaberat tarafından yakalanmasın diye İsveç'e kaçırıldı" dedi.

'ALBAY, 70 BİN DİNAR VERDİ'

Wahey Ş. ile birlikte eylemlerin keşfini ve istihbaratını yapan Suriye uyruklu Ahmed B. ise, "Ben saldırıya katılmadım. Albay Havvas bu iş için bana 70 bin dinar verdi. Eylem sırasında ben Suriye'deydim" diye konuştu. Suriyeli İsmail Z'nin Wahey Ş. ve Ahmad B. ile irtibatı yüzünden tutuklandığı öğrenildi. Yusuf B'nin karısı Z.Ş. ise, "Ben araçta bomba olduğunu bilmiyordum" diyerek kendini savundu.

ÜÇ KEZ KEŞİF YAPMIŞLAR

Hatay Emniyeti'nce yürütülen teknik-takip destekli soruşturmada, saldırının bir numaralı ismi olan Wahey Ş'nin Lazkiye'de El-Muhaberat'ın kontrolündeki bir villada saklandığı tespit edildi. Suriyeli muhalifler Esed güçlerinin etkin olduğu Lazkiye'deki villaya baskın yapamadı. Bomba yüklü aracı infilak ettiren Wahey Ş'nin eylemden önce Ahmet B. ile birlikte Cilvegözü ve Öncüpınar sınır kapılarının üç kez keşfini yaptığı belirlendi.