BIST 10.447
DOLAR 32,44
EURO 35,27
ALTIN 2.429,58
HABER /  EKONOMİ

Türkiyenin kredi notu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's Türkiye'nin son durumunu özetledi.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's Türkiye analisti Farouk Soussa, ''enflasyondaki yükseliş ve YTL'deki düşüş makul düzeyde kaldığı sürece ve kontrol altında tutulması halinde Türkiye ekonomisinin temel unsurları olumsuz etkilenmez ve kredi notu görünümü
pozitif olarak devam eder'' dedi.

Farouk Soussa, A.A muhabirinin, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler, yabancı sermaye çıkışı ve Türkiye'nin kredi kalitesine ilişkin sorularını yanıtladı. Yabancı sermayenin Türkiye'den çıkışında, hem dış hem de iç faktörlerin etkili olduğunu vurgulayan Soussa, şöyle devam etti:

''YTL'nin değer kaybetmesine neden olan hareket, yabancı yatırımcıların Türk piyasasından çıkmalarıydı. Yabancı yatırımcıların Türk piyasasından çıkmalarının nedenleri ise küresel likiditenin gelişmekte olan piyasalardan çekilmesi, Türkiye'deki yüksek cari işlemler açığı ve bu çerçevede Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının artmasıdır.''

Türkiye'deki son siyasi gelişmelerin yanı sıra, Merkez Bankası başkanının atanması süreciyle, Cumhurbaşkanı'nın sosyal güvenlik reformunu veto etmesi gibi olumsuz bazı gelişmelerin yaşandığını ileri süren Soussa, küresel piyasalardaki olumsuz gelişmelerin de buna katkıda bulunduğunu kaydetti.

SİYASETİN AĞIRLIĞI DAHA DA ARTACAK...

Türkiye'de siyasetin ağırlığının daha da artacağının altını çizen Soussa, seçim dönemine gittikçe yaklaşıldığını, ileride ayrıca AB ile Gümrük Birliği ve katılım sürecine ilişkin konuların da siyaseti etkileyen unsurlar olacağını söyledi. Türkiye'nin önemli yapısal reformlar gerçekleştirdiğini ve bu süreçte IMF destekli ekonomik programın da önemli olduğunu belirten Soussa, IMF ile yürütülen programın, küresel dalgalanmaların yaşandığı bu süreçte önemli bir destek sağladığını vurguladı. Soussa, bütün bu olumsuz gelişmelerin geçici olduğundan hareketle, Türkiye'nin BB(-) düzeyindeki pozitif görünümünü korumaya devam ettiklerini kaydetti.