BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

AB Türkiyeyi uyaracak

Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen AB, Ankara’yı reformlar konusunda uyarmaya hazırlanıyor.

Abone ol

AB Türkiye’de 18 aydır reformlarla ilgili adım atılmadığı görüşünde. AB Komisyonu’na yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Brüksel’de, Türkiye’de son 18 ayda reformlarla ilgili ciddi bir adım atılmadığı görüşü hakim.

1 Haziran’da Türkiye’ye gelmesi öngörülen genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn, Ankara’ya, ilerleme raporunda Türkiye’nin hanesine yazılacak olumlu bir çalışma olmadığını iletecek.

Rehn, Terörle Mücadele Yasası’nın Kopenhag kriterleri ruhuna uygun olmadığına dikkat çekerek, yasanın müktesebat ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle uyumlu hale getirilmesini talep edecek.

Genişlemeden sorumlu üye, Türk limanlarının yıl sonuna kadar Güney Kıbrıs Rum bandıralı gemilere açılması gerektiğini de dile getirecek.

Bu konuda adım atılmamasının ikili ilişkilere verebileceği zarara dikkat çekecek olan Rehn, AB’nin 21 Eylül 2005’te yayınladığı Kıbrıs karşı deklarasyonunda yer alan ’2006 yılı sonuna kadar, limanların açılıp açılmadığına dair bir rapor hazırlanacağı’ ifadesini hatırlatacak.