BIST 10.899
DOLAR 32,20
EURO 34,96
ALTIN 2.444,20
HABER /  POLİTİKA

Bahçeliden laiklik çağrısı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hükümeti laiklik anlayışını gözden geçirmeye çağırdı.

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hükümetin, ''son zamanlarda gerilime neden olduğu ilişkilerini'' terk ederek, laiklik anlayışını anayasal çerçevede tekrar gözden geçirmesi gerektiğini savundu.

Bahçeli, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını kutladı. Atatürk'ün 87 yıl önce gösterdiği yüksek fedakarlık, haysiyet, erdem ve millet sevgisine her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu kaydeden Bahçeli, hükümeti eleştirdi.

AK Parti'nin 3 yıllık sürede Türkiye'nin temel değerlerini tartışmaya açtığını savunan Bahçeli, ''Genç, yaşlı, öğrenci, toplumun her kesimini derinden etkileyen terör ve şiddet olaylarına karşı öteden beri duyarsız kalan AKP hükümetinin tutumundan cesaret bulan çevrelerin, hedeflerine bağımsız yargı mensuplarını da dahil ettikleri anlaşılmaktadır'' diye konuştu.

Saldırının Türkiye Cumhuriyetinin temel değerlerine, Türk milletinin varlığına yönelik olduğunu belirten Bahçeli, ''Devamında onarılmaz sonuçlara neden olmaması için AKP Hükümeti, son zamanlarda gerilime neden olduğu ilişkileri terk etmeli, laiklik anlayışını anayasal çerçevede tekrar gözden geçirmelidir'' dedi.

Bahçeli, hükümete, terör saldırısının aydınlatılması, ucu kime ve nereye dayanırsa dayansın olayın izinin sonuna kadar sürülerek ilintili herkesin bulunup adalet önüne çıkartılması çağrısında bulundu.

Muhtemel tahrikler karşısında MHP mensuplarını ve ülkücüleri ''duyarlı, dikkatli ve sakin olmaya, sağduyu ve akılla davranmaya'' çağıran Bahçeli, konuşmasının sonunda GATA'da tedavi görmekte olan eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'e de ''geçmiş olsun'' dileğinde bulundu.

HÜKÜMETİNİN GERİLİM STRATEJİSİNİN YANSIMASI

Daha sonra soruları yanıtlayan Bahçeli, Ecevit'in durumuyla ilgili, olayın duyulmasının ardından GATA'ya giden Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural kanalıyla bilgi aldıklarını söyledi. ''Rejime yönelik herhangi bir tehlike unsuru görüp görmediği ve Başbakan'ın Danıştay'ın türban kararı sonrası açıklamaları ve bir gazetenin yaptığı yayınların olaya zemin hazırladığı yönündeki görüşlere katılıp katılmadığı''nın sorulması üzerine de, Bahçeli, son yıllarda Türkiye'deki gelişmeleri bütünüyle ele almakta yarar olduğunu kaydetti.

''Bugünkü AKP hükümetinin uygulamış olduğu gerilim stratejisinin bir yansımasıdır bu'' diye konuşan Bahçeli, hükümetin makul bir süreyi planlayarak Türkiye'yi sağ salim seçime götürmesi gerektiğini söyledi. Bir başka soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü  cenaze törenine katılmamasını ''yanlış'' bulduğunu ifade eden Bahçeli, tören sırasında bazı bakanlara karşı gösterilen tepkinin de ''aşırı ve üzücü'' olduğunu kaydetti.

''Televizyon ve gazetelere de yansıyan dindar ve ülkücü açıklamasını neye dayandırıyorsunuz?'' sorusuna da Bahçeli, bugüne kadar faili yakalanmayan olaylar bulunduğunu ama Danıştay'daki olayın failinin yakalandığını, suç aleti ve adresin de ortada olduğunu kaydetti. Bahçeli, ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün unsurlarıyla harekete geçsin. Neyse çıksın. Ülkücü mü, dindar mı, başka bir şey mi? Bunların hepsini görelim'' diye konuştu.

Bahçeli, bir başka soru üzerine Özbilgin'in 23 Martta partilerini ziyaret ettiğini söyledi. Bahçeli, ''Değerli bir yönetici ve hakimdir. Görüşlerini bizlerle paylaşmıştır. Çok kişiyle yapıyoruz bunu'' dedi. Seçimin 2007'de yapılmasının gerginliği artırıp artırmayacağı sorusuna da Bahçeli, ''Öyle gözüküyor. Gerginliği tırmandırmamak, bu gerginlik stratejisinden vazgeçmek, çok nazik bir dönemdeki Türkiye'yi istikrarsızlığa, sosyal kargaşaya sürüklememek, ülkeyi yönetmeye talip olan her unsurun görevidir'' yanıtını verdi.