BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.402,79
HABER /  POLİTİKA

Türkiyenin dalga geçilen çelişkisi

Independent; "Avrupa'nın ve kendilerinin başına sürekli dert açma konusunda Türklere güvenebilirsiniz." Çünkü...

Abone ol

Independent gazetesinin yorum sayfalarındaki bir makalenin başlığı: "Peçe takmak ne zaman yenilikçi bir adımdır?" Ama makalenin içinde peçe değil, başörtüsü takmaktan söz ediliyor çünkü konu Türkiye.

Gazetenin yazarlarından Adrian Hamilton'ın imzasını taşıyan yorum şu sözlerle başlıyor:

"Avrupa'nın ve kendilerinin başına sürekli dert açma konusunda Türklere güvenebilirsiniz. "

"Tam da Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri Elysee Sarayı'na Türkiye'nin AB üyeliğine sert şekilde karşı çıkan bir ismin, Nicolas Sarkozy'nin gelmesi olasılığını gündeme getirdiği bir sırada, Türkler kendi cumhurbaşkanlığı krizlerini yarattı. "

"Bu kriz görünürde Avrupa'nın laik kapılarının İslamcı bir devlet tarafından kuşatılacağı korkularını doğrular nitelikte."

MODERNCİLER ESKİCİ, MUHAFAZAKAR YENİLİKÇİ

Independent'taki yorumun devamında, cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan tartışmaların sebepleri aktarılıyor. Ve bu krizin sadece Türkiye değil, Avrupa açısından da önemli olduğu söyleniyor.

Yazı şöyle devam ediyor:
"Bu başörtüsü kavgasının garip tarafı modernleşme yanlılarının geleneksel giysiyi savunması, muhafazakar güçlerinse karşı çıkması.

"İktidardaki son dört yıllarında Erdoğan ve İslamcı partisi ülkede ekonomiyi ve genel tavırları kökten değiştirdi. Değişime karşı çıkan ve Ermeni katliamlarıyla ilgili sayfayı açan yazarların yakın takibe alınmasından sorumlu olansa, ordu ve yargıydı.

Muhafazakarların da haklı olduğu noktalar var. Ama Türkiye'deki İslamcı partinin yüzü Batı'ya dönük, yenilikçi bir güç olduğu da bir gerçek.

"Çağımızda İslam'ın orta sınıflar eliyle yeniden canlandırılmasını anlamak istiyorsanız, Türkiye'den iyi örnek bulamazsınız. Nüfusun yaklaşık yarısı İslam'ın gereklerini yerine getirdiğini söylüyor ama yüzde 10'dan azı şeriatla yönetilen bir İslam devleti istiyor.

"Türkiye, Avrupa'ya doğusunda ve güneyinde yatan yeni dünyayı anlama ve onu kabullenme fırsatı veriyor. Sarkozy ve onun gibilerse hala Türkiye'yi fırsat değil, tehdit olarak görmek istiyor." //