BIST 10.743
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.504,00
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den isyancılara 100 milyon dolar

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdülcelil ile birlikte basın toplantısı düzenliyor.

Abone ol

İNTERNETHABER- Muammer Kaddafi rejiminin yıkılması ardından muhaliflerin kalesi Bingazi giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Libya Ulusal Geçiş Konseyi'yle güven tazeledi. 

Ziyaretin satır aralarında ise Türkiye'nin Libyalı isyancılara "100 milyon dolar" kaynak gönderdiği de ortaya çıktı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Etiyopya'daki temaslarını tamamladıktan sonra bu sabah Addis Ababa'dan Bingazi'ye geçen Davutoğlu, Libya Ulusal Geçici Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile basına kapalı bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından Bingazi'de Abdülcelil ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ahmet Davutoğlu, Libya'nın geleceğinin inşası için Uluslararası Temas Grubu'nun önümüzdeki günlerde İstanbul'da toplanacağını açıkladı.

Davutoğlu NATO kuvvetlerinin ise güvenlik tam olarak sağlanıncaya kadar Libya'da kalacağını da açıkladı.

TÜRKİYE'DEN İSYANCILARA 100 MİLYON DOLAR

Türkiye, Libya'ya 100 milyon doları hibe, 100 milyon doları nakit kredi, 100 milyon doları proje desteği olmak üzere toplam 300 milyon dolar yardım yapıyor. Türkiye'den Libya'ya giden nakit yardımın şimdiye kadar uçaklarla bavullar içinde gönderildiği öğrenildi. Davutoğlu, bu konuda "Türkiye olarak kendi yöntemlerimizi gerçekleştirdik. Bu yöntemleri kullanmaya devam ederiz" diyerek ayrıntıya girmedi. Davutoğlu, nakit ihtiyacının "en uygun usullerle" karşılandığını anlattı.

LİBYA'NIN ÖNÜNDEKİ 3 ADIM

Uluslararası Temas Grubu Eş Başkanı da olan Davutoğlu, toplantıda Libya'nın yeniden inşası için atılması gereken adımları da net bir dille açıkladı.

"Demokratik ve özgür bir Libya'nın inşa edilmesi lazım. Libya devletini birlik ve beraberliğinin korunması gerekiyor. Libya'nın özgür bayrağının tüm uluslarası kuruluşlarda dalgalanması lazım. Libya'nın bir bütün olarak yeniden inşa edilmesi lazım. Eminim bu 3 hedef gerçekleştiğinde Libya, dünyanın en güçlü ülkeleri arasına girecektir. "

İSTANBUL'DA LİBYA TOPLANTISI

Libya'da muhaliflerin kazandığı başarıların ardından Uluslarası Temas Grubu ülkeleriyle dün görüşmeler yaptığını da açıklayan Davutoğlu, ülkelere 'acil toplantı' çağrısı yaptığını kaydetti:

"Dün Uluslararası Temas Grubu'nun tüm ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla görüştük. Bu çerçevede Uluslararası Temas Grubu'nun acilen toplanması için çağrı yaptık. Önümüzdeki günlerde İstanbul'da bir toplantı yapılacak ve Libya'nın ihtiyaçları ele alınıp, somut adımlar konuşulacak."

MADDİ KAYNAKLAR AÇILMALI

"Libya'nın acilen maddi kaynağa ihtiyacı var" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bir an önce Libya'nın dondurulan finansal kaynaklarının geri verilmesi gerekiyor. İnşallah Bayrama kadar finansal kaynak aktarımı konusu Uluslararası Temas Grubu'yla görüşülüp,  kesin bir karara bağlanacaktır. Ulusal Geçiş Konseyi'nin uluslarası arenada tanınması için de tüm çabaları ve desteklerimizi sürdüreceğiz."