BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,89
HABER /  SAĞLIK

Türkiye'den İngiltere'ye giden ürünlerde sorun olmadığı teyit edildi

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

Sağlık Bakanlığı, İngiltere'nin Türkiye tarafından gönderilen ürünlerle ilgili hiçbir sorun olmadığını teyit ettiğini bildirdi. İngiltere hükumeti de özel firmanın siparişleri yetiştirememesi üzerine Türk yetkililerin temin ettiği 68 bin tulumun tamamının kalite testlerini geçtiğini açıkladı.

Abone ol

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği İngiltere'ye Türkiye'den yardım eli uzatıldı. Çöp poşetleriyle virüsten korunmak zorunda kalan İngiliz sağlık çalışanlarına yüz binlerce koruyucu önlük gönderildi. İngilizler ise Türkiye'den gönderilen 400 bin koruyucu önlüğün standartlara uymadığı iddiasını gündeme getirdi.

Sağlık Bakanlığı harekete geçti

Sağlık Bakanlığı, İngilizlerin bu iddialar üzerine harekete geçti. Yapılan araştırmanın ardından açıklama yapıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada; İngiliz medyasında 'Türkiye'den İngiltere'ye gönderilen koruyucu giysilerin standartlara uygun bulunmadığına' yönelik haberlerin olduğu ifade edildi. Türkiye'nin 7 Nisan'da Birleşik Krallık'a 100.000 tulum, 100.000 cerrahi maske ve 50.000 N95 maske hibe ettiği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin hibe ettiği ve yine devamında tedarik ettiği ürünlerin tamamına ait CE ve ISO sertifikaları İngiliz tarafına önceden ibraz edilmiştir. Tüm bu ürünler, kamusal sağlık sisteminin idaresini ve koordinasyonunu yürüten National Health Service'in (NHS) onayının ardından İngiltere'ye gönderilmiştir. Haberler üzerine İngiliz makamlarıyla temasa geçilmiş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından gönderilen ürünlerle ilgili hiçbir sorun olmadığı NHS yetkilileri tarafından yazılı olarak teyit edilerek tarafımıza bildirilmiştir."

İngiltere'den resmi açıklama

İngiltere hükümetinden yapılan açıklamada, "Türkiye'deki özel bir şirketten alınan koruyucu ekipmanların sadece küçük bir kısmı standardı karşılamıyor, çoğunluğu testleri başarıyla geçti" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Özel firmanın siparişleri yetiştirememesi üzerine Türk yetkililerin temin ettiği 68 bin tulumun tamamı kalite testlerini geçti" denildi.

İngiltere hükumetinin açıklamasında; Türk hükumetinin bu süreçte kendilerine çok yardımcı olduğu ve koruyucu giysi tedarikinde yardım etmenin yanı sıra ihracat iznini de hızlandırdığı kaydedildi.