BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.436,95
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Türkiye'den 52 ülkeye Corolla

Toyota'nın Corolla efsanesi kısa süreli aradan sonra tekrar Türkiye'de üretilecek.

Abone ol

1994’ten 2006 yılına kadar Adapazarı’nda da üretilen ancak daha sonra Güney Afrika’ya giden Corolla, yeniden Türkiye’ye döndü.

150 milyon Euro’luk yatırımla dönen Corolla, 52 ülkeye Türkiye’den ihraç edilecek

Toyota’nın ilk kez 1966 yılında pazara sunduğu ve o tarihten bu yana dünya üzerinde 40 milyon adetlik rekor satış rakamına ulaşan Corolla’nın 150 milyon Euro’luk yatırımla yeniden Adapazarı’nda üretilmesine karar verilen 11. neslinin Avrupa tanıtımı İstanbul’da yapıldı. 1 Temmuz’da Sanayi Bakanı Nihat Ergün ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla düzenlenecek törenle seri üretimine başlanacak Corolla, Türkiye’de temmuz ayı sonunda satışa sunulacak. Tanıtım toplantısında konuşan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yeni Corolla ile satışların ivme kazanacağını ve Toyota’nın yükselen hedeflerinde anahtar rol oynayacağını söyledi. 2013’te satış hedeflerinin minimum 37 bin adet olduğunu hatırlatan Bozkurt, Yaris ve Auris’te yaşanan tedarik sorunlarının giderilmesinin yanı sıra Corolla Sedan’ın katkısıyla 40 bin adetleri zorlayabileceklerini kaydetti.

52 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLECEK

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye CEO’su Orhan Özer, yeni Corolla ile birlikte ihracat yapılan ülke sayısının 35’ten 52’ye yükseleceğini söyledi. Temmuz başında seri üretimine başlayacakları Corolla için yaklaşık 900 kişi istihdam ettiklerini ve toplam istihdam sayısının 3 bin 300’e çıktığını kaydeden Özer, “Toyota’nın Avrupa’da 7 ülkede 9 fabrikası var. Adapazarı bu fabrikalar arasında en büyüklerinden biri. Sıfır hata felsefesiyle üretim yapıyoruz. Yılda 110-120 bin adet yeni Corolla üretimi planlıyoruz. Yeni Corolla, Toyota’nın global satışlarında önemli bir rol üstlenecek” dedi.

Yeni Corolla’ya ‘tıpatıp’ ünlüler ile özel tanıtım

Yeni Corolla’nın Avrupa prömiyerinde dünyanın efsane sanatçıları Tina Turner, Sophia Loren, Michael Jackson, Marilyn Monroe, Madonna, Elvis Presley, Clint Eastwood ve Cher’in tıpatıp benzerleri de sahne aldı. Toyota Corolla’nın dünü ve bugününün dans gösterileriyle sunulduğu şovda 60’lı, 70’li, 80’li, 90’lı ve 2000’li yıllar kostüm, dans ve müzikler eşliğinde aktarıldı. Sunuculuğunu İpek Tanrıyar’ın yaptığı tanıtımda konukları Clint Eastwood ve Sophia Loren’in benzerleri karşıladı, Marilyn Monroe bol bol öpücük dağıttı, yeni Corolla’yı ise sahneye efsane şarkıcı Michael Jackson getirdi.

toyota.jpg

6.1 inçlik dokunmatik ekran

Yeni Corolla’da, Toyota Touch 2’nin, 6.1 inç 800 x 480 çözünürlüklü WV GA dokunmatik ekranı bulunuyor. Bu sistem radyo, CD/ MP3 çalar, Bluetooth, cep telefonundan müzik dinleme, USB vasıtasıyla müzikçalarlar ile bağlantı gibi özellikleri bir arada topluyor. Geri görüş kamerası sistemde standart olarak sunuluyor.

YENİ COROLLA’nın % 88’İ YERLİ

Corolla’nın gövdesinde kullanılan parçaların yüzde 88’i Türkiye’den tedarik ediliyor. Bu oran araç maliyetinin yüzde 55’ini oluşturuyor.

Yenilenen Adapazarlı Corolla’da iki benzinli bir de dizel motor var

Yeni Corolla 4620 mm uzunluğunda, 1775 mm genişliğinde ve 1465 mm yüksekliğinde. Bir önceki nesile göre 80 mm daha uzun, 15 mm daha geniş ve tavan yüksekliği 5 mm daha alçak. Corolla’da Kolay Akıllı Park Destek Sistemi olan SIPA (Simple-Intelligent Park Assist) ile ön ve arka yan tamponlar üzerinde bulunan sensörler kullanılarak sürücü çok daha dar alanlara otomatik olarak paralel park edebiliyor. Euro NCAP çarpışma testlerinden 5 yıldız almak iddiasındaki yeni Corolla’da gövdenin bazı bölümleri daha hafif metal kullanımı ile sağlamlaştırılmış. Daha hassas elektronik direksiyon sistemi ile ise direksiyon hâkimiyeti ve duyarlılığı da artırılmış. Yeni Corolla üçü benzinli bir de dizel olmak üzere dört farklı motorla üretilecek. Bu motorlardan 1.8 litrelik benzinli dışındaki, 99 beygirlik 1.33 litre ve 132 beygirlik 1.6 litre Valvematic benzinli ile 90 beygirlik 1.4 litre D-4D dizel iç pazarda satılacak.