BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.403,42
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den 27 yıl sonra bir ilk

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 7-11 Nisan 2012 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti'ne resmi bir ziyaret gerçekleştirecek

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başbakanı Vın Ciabao'nun davetine karşılık olarak, bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, işadamları, akademisyenler ve basın mensuplarından oluşan bir heyetle birlikte, 7-11 Nisan 2012 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti'ne resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'den ÇHC'ye başbakan düzeyinde 27 yıl aradan sonra ilk kez yapılacak olan ziyaret, başkent Pekin'e ek olarak Şanghay ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin (SUÖB) başkenti Urumçi'yi de kapsayacak.

SİNCAN'A GİDECEK İLK TÜRK BAŞBAKANI: ERDOĞAN

Başbakan Erdoğan SUÖB'ü ziyaret eden ilk Türk Başbakanı olacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile mevkidaşı arasında Pekin'de yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkilerin tüm yönleriyle ele alınması, birçok alanda işbirliği imkanları üzerinde durulması, her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konulara ilişkin kapsamlı görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan'ın ayrıca, ÇHC Devlet Başkanı Hu Jintao, Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping, Ulusal Halk Kongresi Başkanı Vu Bangguo ve SUÖB Valisi Nur Bekri ile görüşmesi öngörülüyor.

Başbakanlık Basın Merkezi, "Türkiye-ÇHC ilişkileri, son dönemde karşılıklı üst düzey ziyaretlerle ivme kazanmış ve 2010 yılında 'stratejik işbirliği' seviyesine yükselmiştir. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 40. yıldönümü olan 2011 yılının ardından 2012, 'Türkiye'de Çin Kültür Yılı' olarak kutlanmaktadır. 2013 ise 'Çin'de Türk Kültür Yılı' olarak kutlanacaktır. Sayın Başbakanımızın ziyaretinin, ÇHC Devlet Başkan Yardımcısı Sayın Şi'nin 2012 Şubat ayında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaretten kısa bir süre sonra gerçekleştirilecek olması, iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst seviyeye taşınması konusunda, her iki tarafta da siyasi iradenin mevcudiyetini yansıtmaktadır" açıklamasını da yaptı.