BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de kaç kişi Türkçe bilmiyor?

Radikal'den Hakkı Devrim 'Türkiye'de kaç kişi Türkçe bilmiyor?' sorusuna yapılan araştırmalar ışığında yanıt aradı...

Abone ol

Türkiye'de kaç kişi Türkçe bilmiyor?

Sorunun sahibi Radikal'den Hakkı Devrim

Cevabı da yine Hakkı Devrim'den okuyalım:

- Hesabı zayıf bir öğrenci olarak diyebileceğim, Türkçe bilmeyen Türkiye vatandaşı sayısı 10 milyondan çok. İşte bu «Ne mutlu Türküm diyene!» başlıklı özümseme siyasetimizin eriştiği noktanın sayılarla ifadesidir.

Diller meselemizin doğru adını koymak

Türkiye’de konuşulan diller, diye bir meselemiz var. Bunu görmezden, bilmezden gelme aşamasını hamdolsun aştık. Şimdi öncelikle adını doğru koymamız gerekiyor.
Mesele Türkçe bilmeyenlerin mahkemelerde ifade verememesi veya Yargının Kürtçeyi de savunma dili olarak kabul edip etmemesi meselesi değil bir defa. Özetlemek icap ederse meselemizin adı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkçe bilmesi, konuşabilmesi meselesidir. Bu, anadillerini bilmelerini, kullanıp geliştirmelerini engellemeyi gerektirir bir hal değil. Ama kesinlikle değil.

-Vatandaş Türkçe konuş! uyarısının sık tekrarlandığı günleri iyi hatırlayan bir nesle mensubum. Bence slogan artık:

-Vatandaş kaç dil bilir ve konuşursan, konuş! Anadilindir konuş, gayret edip öğrendiğin bir yabancı dildir, konuş! Ama bu arada ülkenin resmî ve yaygın dili olan Türkçeyi de doğru dürüst bilip kullanmaktan sakın uzak durma!

Açıkçası ben bugüne kadar, Türkçe bilmiyor diye bir Kürt’ü asla kınamadım, suçlamak aklımın köşesinden geçmedi. Benim kusurlu bulup asıl ayıpladığım, çeşitli kökenden gelen vatandaşlarına Türkçeyi de doğru dürüst öğretmeyen, öğretmek için hemen hiç gayret sarf etmemiş olan Türkiye Cumhuriyeti eğitim sistemi ve zihniyetidir.

Kürtçe insan adı, yer adı, şarkı sözü... Bu dilin de yeri gelince konuşulması değildir yanlış olan; suç saymakta ısrara yeltenilen. Temel yanlış, bütün vatandaşlarımıza Türkçenin doğru dürüst öğretilmemesi, bunun için gerekenin yapılmamasıdır.

Bu açıdan hizmette kusur ettiklerimize, ne düşündüğümü bilirsiniz ya, aslında Türk kökenliler de dahildir.

Hakkı Devrim'in yazısının tamamını okumak için bu linki tıklayınız