BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Sıra Portekiz'e geldi mi?

Guardian'a göre finans çevrelerinde İrlanda ve Yunanistan'dan sonra, Portekiz'in üçüncü borç krizi kurbanı olmasından kaygı duyuluyor.

Abone ol

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, para birimi olarak euroyu kullanan ülkelerin oluşturduğu Euro bölgesindeki borç kriziyle ilgili haberinde, Portekiz'in yaşadığı ekonomik zorluklara eğiliyor.

Portekiz'in üçüncü borç krizi kurbanı olması olasılığının finans çevrelerinde kaygı uyandırdığını yazan Guardian'a göre, piyasalarda, Portekiz'in borç tahvillerine uygulanan faizin çok fazla yükselmesi üzerine, Avrupa Merkez Bankası harekete geçti ve krizi önlemek amacıyla Portekiz borç tahvili satın aldı.

Bu duruma karşın, Portekiz hükümetinin, borç ödemede sorun olmadığı konusunda ısrarcı olduğu belirtiliyor.

Ancak piyasa oyuncuları, Portekiz'in, İrlanda'nın yolunu izlediğine inanıyorlar.

Finans çevreleri, Portekiz'in bu ilkbaharda süresi dolacak olan yaklaşık 10 milyar euro tutarındaki borcunu yeniden finanse edebileceğinden kaygılı.

İrlanda hükümeti de, borç ödemede sorun olmadığı konusunda ısrar etmiş, ancak borçlanma faizlerinin çok fazla yükselmesi üzerine Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'den yardım istemek zorunda kalmıştı.

Portekiz Parlamentosundaki küçük partilerden Sol Blok, Sosyalist José Sócrates önderliğindeki azınlık hükümetine karşı, bütçede kesinti yapabilmek için uygulanan çok sıkı ekonomik önlemler dolayısıyla, güvensizlik önergesi vereceğini açıkladı.