BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

Mısır ordusunun önündeki 3 plan!

Habertürk gazetesi yazarı Ceyda Karan, Mübarek'in istifa etmemesinin ardından ordunun üç seçeneği olduğu yazdı.

Abone ol

Mısır'da 18 gündür süren eylemler, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifa yerine görevlerini 'sembolik' olarak yardımcısı Ömer Süleyman'a devretmesiyle yeni bir döneme girdi.

MÜBAREK ÖLÜMDEN BÖYLE KURTULMUŞ... İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

Mübarek'in istifa etmeyeceğini açıklamasının hemen ardından Tahrir Meydanı'nda başlayan tepki protestolarının bugün Cuma Namazı saatiyle yeniden ivme kazanması bekleniyor. Eylemlerin kilit noktasındaki ordunun ne yönde tavır alacağı ise dünyanın merak konusu.

Mısır ordusunun tavrını analiz eden Habertürk yazarı Ceyda Karan, ordunun önünde 3 seçeğini olduğu kanısında.


"Düşünüldüğü gibi 10 milyonu aşkın Mısırlı, 'Mübarek'in gitmesi' talebiyle sokaklara akarsa, ordunun üç seçeneği kalacak." diyen Karan, o seçenekleri şöyle özetledi:

"Ya halkla birlikte Kahire'deki başkanlık sarayına yürüyecekler yahut da saraya yürümek isteyen ahaliyi durdurmaya kalkışacaklar. Ancak bu ordunun halkla karşı karşıya gelmesi olacağından, kan dökülmesi halinde ordunun itibarında büyük zedelenme yaratacağından hiç de hazzedeceği bir seçenek değil. Lakin belki de daha fecisi ordunun ipleri ele alıp aleni bir 'darbeye' girişmesi. Yani bugüne kadar kaçındıklarını yapmaları... Bu noktada Mübarek'in konuşması sonrası son günlerde iyice silikleşmiş Ulusal Değişim Hareketi lideri Muhammed el Baradey'in "Mısır patlayacak. Ordu ülkeyi şimdi kurtarmalı" çağrısı ürkütücü.

ABD'NİN YALPALAMALARI

ABD'ye gelince... Mübarek'in direnişi karşısında bir hayli yalpaladı ABD. Mübarek'in ilk konuşması sonrası Obama çıkıp, 'geçiş süreci şimdi başlamalı' resti çekmişti. Lakin sözünü dinletememişken, geçen hafta içinde Obama'yı yumuşatmak Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a düştü. Clinton 'Mübarek'in gitmesinin kaosa yola açabileceğini' söyleyerek adeta Obama'yla ters düştü.