BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.397,88
HABER /  GÜNCEL

Türkiye tıpta ilk üçü yaşıyor!

Tıp alanında Türkiye'nin ilkleri yaşandı. İşte yaşanan o ilkler...

Abone ol

Tıp alanında Türkiye'nin ilkleri yaşandı. İşte yaşanan o ilkler...

1İLK KEZ İKİ KOL NAKLİ:
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Türkiye'de ilk kez yapılan bir ameliyatla kolunu kaybeden kişiye, ölüden alınan iki kol nakledildi. Milas'ta trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Fatih Demirel'den alınan iki kol önceki gece hastaneye getirildi. Kollar, Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından, 2008'deki bir iş kazasında iki kolu dirsekten kopan Cihan Topal'a nakledildi. Topal, yoğun bakım ünitesinde, tedavi altında.

2İLK KEZ 82 YAŞINDA, YAPAY DAMAR NAKLİ: İzmir'de Bornova Şifa Hastanesi'nde, 82 yaşındaki bir hastanın kalp ve beyin damarları yapay damarlarla değiştirildi. Operasyonu yöneten Doç. Dr. Mehmet Ateş şu bilgileri verdi: Bu tür hastalıklarda belirli bir yaştan sonra ameliyat çok risklidir. Sorumluluk alarak hastamızı ameliyata aldık  ve başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşturduk. Dünya tıp literatüründe 82  yaşında bu ameliyatın başarılı olduğu vaka çok azdır ama bu Türkiye'de bir ilktir.

3İLK KEMİK İLİĞİ BANKASI VE KÖK HÜCRE ENSTİTÜSÜ: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Ökten, üniversite bünyesinde Türkiye'nin ilk kemik iliği ve kordon kanı bankası ile kök hücre enstitüsü kurulduğunu açıkladı. Burada akrabadan verici bulamayan ve nakil bekleyen hastalar için gönüllü vericilerin verilerinin toplanacağını anlatan Ökten, 'Bu merkezimiz bir kaç ay  içinde verileri toplamaya başlayacak” dedi. Kök hücre enstitüsünün Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Ökten şöyle konuştu: 'Enstitüde, sadece kan hastalıkları değil, aynı zamanda nöroloji, kardiyoloji ve göz hastalıkları gibi alanlarda kök hücre nakli için çalışmalar yapılacak.' Fakültede omurilik felçlileri için kök hücre nakli çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Ökten, şimdiye kadar 6 aydan daha kısa süre önce felç geçiren 10 hastaya kök hücre nakli uygulandığını, ilk sonuçların son derece olumlu olduğunu söyledi.