BIST 10.254
DOLAR 32,33
EURO 34,75
ALTIN 2.392,66
HABER /  DÜNYA

Türk mahallesi savaş alanına döndü!

Brüksel'deki Türk mahallesinde yaşanan büyük bir patlamada, üç ev çöktü, biri Türk üç kişi yaşamını yitirdi.

Abone ol

Brüksel'deki Türk mahallesinde yaşanan büyük bir patlamada, üç ev çöktü, biri Türk üç kişi yaşamını yitirdi. Yıkılan evin sahibi ise halen kayıp. Patlamaya, evdeki gaz sıkışmasının yol açtığı sanılıyor.

Belçika'nin başkenti Brüksel'de, Türk mahallesi olarak bilinen Schaerbeek semti, önceki gece korku dolu anlara sahne oldu. Sabah gazetesinin haberine göre, Kuzey Tren İstasyonu'ndaki "Destouvelles" sokağı ile "Gaucheret" sokağının kesiştiği noktada önceki gece saat 23.00 sularında büyük bir patlama meydana geldi.

Iğdır nüfusuna kayıtlı Hasan Şahin'e (54) ait evde doğalgaz sıkışması nedeniyle meydana geldiği sanılan patlamanın ardından, ortalık savaş alanına dönerken, bitişik 3 ev tamamen çöktü. Enkazdan, Mürsel Köse (61) isimli bir Türk ile bir Japon ve yabancı uyruklu bir kişinin daha cesedi çıkarıldı. 17 kişi yaralandı, Hasan Şahin ise kayıp...

KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Patlamanın hemen ardından elektrik trafosu da devredışı kaldığı için mahalle bir anda karanlığa gömüldü. İtfaiye etkipleri 5 dakika içinde olay yerine gelirken, Schaerbeek Belediyesi, 'acil kriz masası' oluşturdu. Polis de sokağın tamamını boşalttı. Tehlike nedeniyle dışarı çıkartılan 100 kişi de geceyi çevre okullarda geçirmek zorunda kaldı.

'DEPREM OLUYOR SANDIK'

Dastouvelles sokağı, 55 numaralı evde oturan Rümeysa Koca ve Ayşegül Usta, dehşet anını şöyle anlattı: "Birden büyük bir patlama duyduk. Deprem olduğunu sandık. Aşağıya indiğimizde insanlar koşuşuyordu, büyük bir toz bulutu vardı. Çok büyük panik yaşanıyordu. Daha sonra görevliler bizi buradan uzaklaştırdı. Herkesi 'Ecole 8' adlı okulda topladılar. Biz hemen yakında akrabamız olduğu için ona gittik. Bizim kapımızın da camı kırıldı."

Mustafa Çivrilli ise, olayda ölen Mürsel Köse ile 10 yıl komşuluk yaptığını anlatırken, "Holiday Inn Oteli'nde şoför olarak çalıştı. Oradan da emekli oldu. 6 kızı var. Bu evde de eşi, bir kızı ve bir de özürlü torunu ile oturuyordu. Kızı Kamuran Şimşek, torununu doğururken öldü. Mürsel de torununu yanına almıştı. Çok iyi bir insandı. Çok üzücü bir olay" dedi.

Dastouvelles sokağının 12 numaralı evinde oturan Hüsne Kuru da teyzesi İbeyde Köse'nin nasıl kurtulduğunu şöyle anlattı: "Göçük üstünde bir boruya bağlı havada asılı kalmıştı. Olay anında tuvaletteymiş ve gürültü ile birlikte bir yere tutunmuş, böylece kurtuldu. Biz de patlamayı duyunca pencerelere koştuk ama her taraf kapkaranlıktı, hiçbir şey görünmüyordu. Sokağa indik ancak görevliler bizi bölgeden uzaklaştırdı."

ÖLDÜ MÜ YAŞIYOR MU?

Brüksel Bölge Hükümeti Bakanı Emir Kır da, patlamadan hemen sonra olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Türk bakan şunları söyledi: "İnsanlar büyük bir panik yaşadılar. Çok üzücü bir olay, herkese geçmiş olsun diyorum. İnsanların kafasında patlamanın nedeni konusunda büyük bir soru işareti var. Bunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz."

Olayı yakından takip eden Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy kriz masasına giderek yetkililerden ve belediye başkanından bilgi aldı. Poroy, "Ekipler son derece profesyonel bir şekilde çalışıyorlar. Olaya, anında müdahale etmişler. Evleri boşaltılan ve mağdur olan vatandaşlarımızla ilgili neler yapılabileceği hakkında detaylı bilgi alacağız" dedi.

Konu hakkında açıklama yapan Schaerbeek Belediye Başkan yardımcısı Sait Köse ise şunları söyledi: "Olayın nedeni büyük bir ihtimalle gaz sıkışması. Patlamanın yaşandığı evin sahibi olan ve sonradan Belçika vatandaşlığına geçen Hasan Şahin hâlâ bulunamadı. Polisin ceset bulma ihtimali de giderek azalıyor. Bu da Şahin'in patlamanın gerçekleştiği sırada evinde olmadığı ihtimalini güçlendiriyor." Bu arada bazı görgü tanıkları ise 54 yaşındaki Şahin'in, patlamadan kısa süre önce eve girdiği yönünde ifade verdi.