BIST 10.258
DOLAR 32,34
EURO 34,78
ALTIN 2.388,70
HABER /  DÜNYA

Mavi Marmara'dan sonra Irene

Yahudi örgütlere bağlı aktivistler, Gazze'ye İsrail ablukasını delmek üzere KKTC'den demir aldı.

Abone ol

Yahudi örgütlere bağlı aktivistler, Gazze'ye İsrail ablukasını delmek üzere İngiltere ve Türkiye bayraklı bir katamaranla KKTC'den demir aldı.

Gazze Şeridi'ne uygulanan İsrail ablukasını kırmak üzere, bu kez dünya çapındaki Yahudi örgütlerce düzenlenen bir organizasyonla yeni bir yardım gemisi KKTC'den yola çıktı. 'Irene' adını taşıyan, İngiliz ve Türk bayrağı çekili katamaranda ABD, İngiltere, Almanya ve İsrail'den Yahudilerle, bir İsrailli gazeteci olmak üzere toplam 10 yolcu ve mürettebat bulunuyor.

Irene, İsrail'in 31 Mayıs'ta Mavi Marmara ile Gazze'ye yardım götüren ve ablukayı kırmayı amaçlayan  yardım gemilerine düzenlediği baskının ardından, yaklaşık 4 ay sonra Gazze ablukasını delmeye çalışacak ilk tekne olacak. İsrail donanmasının Mavi Marmara'ya düzenlediği baskında 9 Türk hayatını kaybetmişti.

Irene'in taşıdığı 'sembolik' yardım malzemeleri arasında çocuklar için oyuncaklar, müzik aletleri, ders kitapları, Gazzeli balıkçılar için balık tutma ekipmanları ile hastanelerin ortopedi bölümleri için protez gereçleri bulunuyor. Gazze sahillerine ulaşmayı, ablukanın kaldırılarak Gazze'de mal ve hizmet giriş çıkışlarının tamamen serbest bırakılmasını sağlamayı amaçlayan organizasyonun teknesinde, tüm dünyadan söz konusu eylemi desteklediklerini bildiren onlarca Yahudi'nin isimlerini taşıyan çeşitli bayraklar yer alıyor.

Aktivistlerin arasında İsrailli eski asker Yonatan Shapira, soykırımından kurtulan 82 yaşındaki Reuven Moskovitz, kızı Smadar Kudüs'te 1997 yılında bir alışveriş merkezindeki intihar eylemi sırasında hayatını kaybeden İsrailli Rami Elhanan (60) bulunuyor.

'Filistinlilere Adalet için Yahudiler' adlı örgütün üyelerinden Richard Kuper, Yahudileri taşıyan teknenin, Filistin topraklarındaki İsrail işgaline ve Gazze üzerindeki ablukaya karşı protesto niteliğinde 'sembolik bir hareket' olduğunu açıkladı. İsrail hükümetinin uyguladığı politikaların tüm Yahudilerden destek görmediğini ifade eden Kuper, 'Dünyadaki tüm hükümet ve halkları, işgale ve ablukaya karşı durmaya çağırıyoruz' dedi.