BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.437,91
HABER /  GÜNCEL

Türkiye süre verdi faturayı kesecek!

Erdoğan'ın masasında İsrail için alınacak tedbirler sıralandığı dosya bulunuyor. Türkiye gardını alacak, yeni tedbirler alınacak.

Abone ol

Türkiye'nin Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısından sonra İsrail'den dört konudaki talebinin karşılanmasını beklediği ve "bu bekleyişin uzun sürmeyeceği" bildirildi.

Ankara'daki diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, dokuz Türk'ün öldüğü saldırıyla ilgili İsrail'in özür dilemesini, uluslararası soruşturma açılmasını, tazminat ödenmesini ve gemilerin iadesini istediğini belirttiler.

Kaynaklar, yardım filosundaki gemilerden üçünün Türk gemisi olarak görüldüğünü, "Mavi Marmara"nın da bunlar arasında olduğunu ifade etti.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin beklentilerine karşılık verilmesi için bekleyişinin uzun sürmeyeceğini, bunlar yerine getirilmediği takdirde atılacak adımlarla ilgili değerlendirmelerin sürdüğünü vurguladı.

İSRAİL'E DETBİRLER YOLDA

Siyasi, askeri, ticari alanlarda İsrail'e karşı alınacak tedbirler konusunda değerlendirmeler yapıldığını belirten kaynaklar, İsrail'e sorundan çıkış için bir kapı sunduklarını, kullanmasını beklediklerini vurguladı. Kaynaklar, "Öyle bir olay ki Türkiye'nin bunu unutması ve affetmesi mümkün değil" ifadesini kullandı. Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkilerini maslahatgüzar düzeyinde sürdürmesinin de bu tedbirler arasında olabileceği kaydedildi.

İşte ilk olarak alınacak tedbirler listesi;

  • İsraille ilişki seviyesi en alt düzeye çekilecek, ilişkiler askıya alınarak elçi gönderilmeyecek. Türkiye'den İsrail elçisinin gönderilmesi de masada.
  • İsrail, Türkiye'nin kırmızı listesine alınacak. Kamu ihalelerine İsrail firmaları kesinlikle alınmayacak.
  • İsraille askeri ilişkiler askıya alınacak, ihaleler iptal edilecek; ancak parası ödenen istihbarat uçakları, teslim aşamasında olduğu için Türkiye'den gidecek uzmanlar tarafından kontrol edildikten sonra teslim alınacak.
  • İki ülke arasındaki istihbarat paylaşımı yapılmayacak.
  • Uluslararası arenada İsrail'in yanlızlaştırılması amacıyla yeni diplomatik adımlar atılacak. Türkiye'de iç hukuk yolları aranarak, Mavi Marmara baskınıyla ilgili davaların yolu açılacak.


Türkiye'nin öncelikle gemilerin iadesini beklediğini söyleyen kaynaklar, Aşdod Limanı'na çekilen ve "BM gözetiminde yükü boşaltılmakta olan" gemilerin getirilmesi için mürettebat gönderilmesi gerekeceğini, bunun için de İsrail ile temasların sürdüğünü belirtti.