BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.324,91
HABER /  DÜNYA

Akayev'den askeri müdahale isteği

Olayların bir türlü durulmadığı Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Akayev, askeri müdahale istedi.

Abone ol

Kırgızistan'ın eski Cumhurbaşkanı Asker Akayev, ülkesinin güneyinde yaşanan insanlık dramına biran önce son verilmesi için bölgeye askeri güç gönderilmesini istedi.

RİA Novosti Ajansı'nda düzenlenen basın toplantısına katılan Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Leonid İvaşov, eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Asker Akayev ve eski Kırgızistan Başbakan Feliks Kulov, Kırgızistan'daki geçici hükümetin güneydeki durumu kontrol altına almakta yetersiz kaldığı gerekçesiyle Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) acilen duruma müdahale etmesi gerektiğini savundu.

Kırgızistan'daki olayların başlıca nedeninin eski SSCB'nin çöküşünden sonra ülkede bir düzen kurulamamasından kaynaklandığını söyleyen Leonid İvaşov, "Maalesef etkili bir siyasi liderin yokluğu ve işbaşındaki siyasilerin ise kendi siyasi çıkarları için çalışması, Kırgızistan'daki trajik olayların yaşanmasına sebep olmuştur. KGAÖ'nün acilen bölgeye askeri güç göndermesi gerekiyor. Gerçi bu durum KGAÖ tüzüğüne aykırıdır ama insanların can güveliği için böyle bir adımın atılması gerekiyor. Askeri gücün bölgeye ulaşması için 6 saatlik bir süre yeterli" dedi.

Toplantıya video-konferans yoluyla katılan eski Kırgızistan Başbakan Feliks Kulov ise, bölgedeki olayların sorumluluğunun devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in kardeşine ait olduğunu iddia ederek, "Bölgede kargaşa çıkaranların liderliğini Bakiyev'in kardeşi üstleniyor. Kendisinin hedefi, Özbekistan ile Kırgızistan'ı savaş durumuna getirmektir. Bu nedenle kasıtlı olarak Özbekler katlediliyor. Maalesef hükümetimizin durumu kontrol altına alacak gücü bulunmuyor. Rusya'nın duruma müdahale etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kırgızistan'ın eski Cumhurbaşkanı Asker Akayev de, toplantıya St. Petersburg'dan bağlanarak yaptığı konuşmasında, ülkesinin büyük bir facia ile karşı karşıya bulunduğunu belirtirken, "Bu durumda KGAÖ'nün olaylara müdahale etmesi çok yerinde bir karar olur" dedi. Yakın gelecekte Kırgızistan'da durumla ilgili pek iyimser bir tahmini bulunmadığını ifade eden Akayev, "Kırgız halkı 2005 yılında yaşanan devrimin sonuçlarına katlanacak. Zaman zaman böyle yangınların çıkması normaldir. Beni ülkeye yardıma çağıranlara ise artık bir daha siyasete dönmeyeceğimi hatırlatmak istiyorum" diye konuştu. "Kurmanbek Bakiyev'in kardeşi tarafından başlatılan kanlı olayların bir sonuç vermeyeceğini ve Bakyev'in kesinlikle bir daha iktidara gelemeyeceğini" söyleyen Akayev, "Ben de KGAÖ'nün bölgeye askeri güç yollamasından yanayım. Kırgız halkı da bunu istiyor. Rusya bizim en yakın müttefikimizdir. Bu durumda dostların yardımına ihtiyacımız var" dedi.

Rusya, Ermenistan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan'ın üyesi olduğu KGAÖ, sadece üçüncü güçler tarafından askeri tecavüze uğrayan üyelere ortak yardımı öngörüyor.