BIST 10.733
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.500,09
HABER /  POLİTİKA

Türkiye onları barıştırdı

Onların arasında hep güven sorunu vardı. Sınırlarında ise sürekli çatışma... Ama Türkiye araya girince bakın nasıl barıştılar?

Abone ol

Türkiye, Afganistan, Pakistan arasındaki devlet başkanları üçlü zirvesi İstanbul'da yapıldı. Türkiye'nin girişimiyle gerçekleşen zirveden üç ülke arasında özellikle terörle mücadele konusunda işbirliği mesajı çıktı.

Karşılıklı güven sorunu bulunan Afganistan ve Pakistan arasında üst düzeyde yakınlaşmayı sağlamak ve işbirliği mekanizmalarını kuvvetlendirmeyi hedefleyen zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari katıldı.

TERÖRLE MÜCADALE İÇİN İŞBİRLİĞİ

Üç cumhurbaşkanı düzenledikleri ortak basın toplantısında Mumbai'de geçtiğimiz hafta gerçekleşen saldırıyı kınadıklarını söyleyerek bu olaydan sonra terörle mücadelede işbirliğinin artacağı mesajını verdiler.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Hindistan'daki saldırılardan ülkesinin sorumlu tutulmasıyla ilgili olarak "Soruşturmalar sonuçlanınca tabloyu göreceğiz. ancak benim ülkem de terör mağdurudur" dedi.

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KONULAR

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ise terörle mücadele konusunda ortak mekanizma kurulması için girişimlerin başlatıldığını söyledi.

Üç ülke arasında işbirliği yapılacak diğer konular ise askeri alan, uyuşturucuyla mücadele ve ekonomik kalkınma olarak açıklandı.

GÜL: İŞBİRLİĞİ YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Gül geçen hafta Hindistan'ın Mumbai kentinde gerçekleşen terör olayının şiddetle kınandığını bildirdi.

Gül, "Özellikle terörle mücadelede işbirliğine verdiğimiz önemi beyan ettik ve bu çerçeve içerisinde, beraber, geçen hafta Mumbai'de meydana gelen terör olayını şiddetle kınadık. Yakında 3 ülkenin parlamentolarındaki dışişleri komisyonları üçlü bir toplantı yapacaklar. Eğitim dahil, askeri işbirliğiimkanları gerçekleştirilecek. Uyuşturucu ile mücadele konusunda yine işbirliği yapılacak. TOBB başkanlığında üç ülkenin ticaret ve sanayi odalarının müşterek katılımıyla İstanbul Forumu çerçevesinde ekonomik kalkınma ile ilgili düzenli çalışmalar yapılacak. Bununla ilgili sunumlar yapılmıştır zaten. Yapılan hazırlıklar bize sunulmuştur" dedi.

ZERDARİ: TERÖRÜ HİÇ TASVİP ETMEDİK

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari, "Amerika ve Pakistan kaynaklarının, Mumbai'deki saldırıları yapanların Pakistan kökenli oldukları iddiaları var, ne diyorsunuz?" şeklindeki soruyu,"Terörü hiçbir zaman tasvip etmedik. Çünkü biz de terör mağduru bir halkız. Bu konu henüz incelenmektedir. Ülkemiz bu konuda soruşturma yürütmektedir. Sonuçlanınca tabloyu daha net bir şekilde görebileceğiz" diye yanıtladı.

"Mumbai'deki saldırılar, Pakistan'ın terörle mücadeledeki bakışını değiştirdi mi?" şeklindeki soruyu yanıtlayan Zerdari, terörle mücadelelerinin devam ettiğini belirterek, "Biz terörle ciddi bir şekilde mücadele ediyoruz.Pakistan halkı olarak bizler de terör mağduruyuz. Terörle mücadele hala odağımızolmaya devam ediyor" dedi.

KARZAİ: İLİŞKİLER İYİ DÜZEYDE

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de "Pakistan ve Afganistan arasındaki ilişkiler, terörle ilgili gelişmelerden etkilendi mi?" sorusuna, "İki ülke arasındaki ilişkiler çok iyi düzeydedir" yanıtını verdi.

İki ülke Dışişleri Bakanlarının bir araya gelerek, gerek El Kaide, gerekse diğer terör gruplarına ilişkin ortak strateji geliştirme konusundaçalışmaya başladıklarını bildiren Karzai, "Ortak mekanizmalar da iki ülke arasında konuşulup, kuruluyor. Bu konudaalt komite çalışmaları sürdürülüyor. İslamabad'da bu çalışmalar bir yandan sürüyor. Türkiye'de de buraya geldiğimizde de iki ülke arasında kurumsal düzenlemeler ne olabilir, daha somut önlemler, girişimler ne olabilir konusunu yine detaylı bir şekilde konuştuk ve terörle mücadelede detaylı işbirliği konusunda bilgi alışverişinde bulunduk" diye konuştu.