BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Türkiye kara harekatına mı hazırlanıyor?

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, hafta sonu başlayan YPG'ye yönelik top atışları sonrası gündeme gelen "Türkiye savaşa mı giriyor" sorusuna cevap verdi. İşte Çelik'in operasyon yorumu;

Abone ol

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye'nin YPG'ye yönelik aldığı tedbirin fiili savaş durumunun ortadan kaldırılması ve insani koridorun açık tutulması için yapıldığını söyledi. Türkiye'nin kara harekatı gibi bir düşüncesinin de olmadığını ifade eden Çelik, YPG'yi uyararak "Gereken mesaj alınmassa daha sert cevap verilir" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Habertürk TV'de Suriye'de yaşananlara ilişkin soruları yanıtladı. YPG/PYD güçlerinin, Suriye Esed'e hizmet eden paralı askerler konumunda olduğunu ifade eden Çelik, Cerablus-Mare hattının Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

"SINIRDA GÜVENLİK RİSKİ YAŞAMAK İSTEMİYORUZ"

Türkiye'nin kara harekatı düşüncesi yok. Ancak çeşitli sebeplerle giriliyor, çıkılıyor.Kara harekatı demek fiili olarak savaşa adım atmaktır.

Türkiye'nin sınırda güvenlik riski yaşamak istemediğini, bunun için de gerekli tedbirlerin alındığını anlatan Çelik şöyle konuştu; 

"Bu tedbirleri alıyoruz diye kimse savaşa girdiğimizi düşünmesin. Savaşa sürüklenmeyelim diye atılan adımlardır bunlar. İnsani yardım koridorunun korunması içindir. Oradaki örgütlerin Türkiye'yi savaş içine çekmesine karşı tedbir niteliğindedir. YPG mesajı almazda daha büyük karşılık verilir.

KARA HAREKATI MI YAPILACAK?

Kara harekatı, Türkiye'nin koalisyon güçleriyle ortak karar vereceği sonuca göre atılacak adımlardandır. Türkiye'ye karşı ulusal güvenlik tehdidi oluşturan örgütlerle yan yana durursanız, Türkiye her türlü tedbiri alır. Ancak kara harekat çok farklı bir durumdur. Türkiye'nin kara harekatı düşüncesi yok. Ancak çeşitli sebeplerle giriliyor, çıkılıyor. En son Süleyman Şah Türbesi gibi. Kara harekatı demek fiili olarak savaşa adım atmaktır.

Alınan tedbirler ulusal güvenliğimiz için, insani koridor için, Türkiye'nin fiili savaş durumuna girmemesi, terör örgütünün bölgeye yerleşmemesi için alınan tedbirlerdir. Bu haritayı okuyabilmek lazımdır. Oldu bittiyle karşılaşmak istemiyoruz, tedbir alıyoruz.

ABD'NİN YPG ISRARI

ABD'nin ısrarı neden? ABD orada kara harekatı yapmak yerine, kendileri hava bombardımanı yaparken, karada burada YPG'yi, yerel unsurları ele alarak yapmak istiyor. Burada araçsal yaklaşıyorlar" dedi. Ömer Çelik, "Tarih boyunca ezilmiş olan Kürt halkının Türkiye'de, Irak'ta kazanımları var. Suriye'de birileri Kürt örgütler eliyle kaznaımları gasp ediyor. Biz Kürtlerin gerçek kazanımlarını, bir takım örgütlerin vekalet savaşında engellemeye çalışıyoruz."