BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Baykal'dan hükümete YPG ve Halep desteği!

Deniz Baykal, Türkiye'nin Azez-Halep hattını bombalama hakkı olduğunu söylerken Halep'nin "Nusayri rejime" teslim edilemeyeceğini savundu.

Abone ol

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TSK'nın Azez- Halep hattını açık tutmak için düzenlediği bombardıman hamlesine destek çıktı. Operasyonun şu haliyle etkili olduğunu da ifade eden Baykal, Halep'te tarihi kimliği değiştirecek bir süreç yaşandığını, müdahalede bulunmanın şart olduğunu söyledi.

Deniz Baykal, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı. Suriye'de YPG/PYD'ye karşı düzenlenen operasyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Baykal, hükümetin Azez- Halep hattını açık

PYD de Türkiye'nin güneyindeki Suriye sınırında kantonları birleştirmeye yöneliyor. Bunun için de Kürt olmayan Arap köylerini göç etmeye mecbur ediyor, nüfus yapısını değiştiriyor, orada kendi oyununu oynuyor.

tutmak için YPG'ye düzenlediği operasyonu doğru bulduğunu söyledi. İşte Baykal'ın açıklamalarından satır başları;

"Suriye'de otorite yok. Ona ikame olarak başvurulabilecek bir başka otoritenin de ortaya çıkmasına izin verilmiyor. Nedir o otorite; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin böyle bir tablo çıktığında müdahale etmesi ve bölgeyi belli kuralların işlediği bir noktaya çekmesi beklenir. Dünyanın her yerinde bu var, Kıbrıs'ta da vardı, Afrika da vardı, her yerde olur. Burada olmuyor. Niye olmuyor? Çünkü Rusya, bu kargaşayı kendi amaçları için değerlendirmek istiyor. Bu konuda kendisine davetiye gönderecek Beşar Esad'ı muhatap da bulmuştur. Ve şimdi bunu kullanarak bölgede kendi siyasi amaçlarına göre her türlü askeri faaliyeti sürdürüyor. Bu şansa sahip olan bir başka ülke yok.

ABD'NİN SURİYE POLİTİKASI

Amerika yine hukuki zemini olmayan bir koalisyon oluşturarak o koalisyon ile havadan bombalama yaparak, statükoyu korumaya çalışıyor. Bunun işlemesi mümkün değil, sadece bombalama ile bu iş

sağlanmıyor. Ama bombalamaya destek olacak kara gücü varsa ki Rusya için var. Esad'ın güçleri var. Amerika için de belli bir ölçüde PYD'yi kullanmak istiyor. Burada dikkat edilecek nokta şu: PYD olayın özüne yönelik bir etkinlik sergileme gücünde değil. Herkesin kendi derdi var. Herkes kendi derdini IŞİD'in üzerinden takip ediyor.

"PYD ARAP KÖYLERİNİ GÖÇE MECBUR EDİYOR"

Dünyaya IŞİD'e karşı mücadele ediyoruz diyor, aslında kendi amacını gerçekleştirmeye çalışıyor. PYD de Türkiye'nin güneyindeki Suriye sınırında kantonları birleştirmeye yöneliyor. Bunun için de Kürt olmayan Arap köylerini göç etmeye mecbur ediyor, nüfus yapısını değiştiriyor, orada kendi oyununu oynuyor. Yani IŞİD'e karşı PYD'nin bir mücadele vermesi söz konusu değil.

''OLAY HALEP OLAYIDIR, OLAY Şİİ KUŞATMASIDIR''

"Niye göçüyor insanlar? Orada Halep'te bir katliam var. Tarihi kimliği değiştirecek süreç yaşanırken 'durun', 'bekleyin' veya 'izleyin' demek doğru olmuyor. O hattın açık olması Halep'ten bir göç dalgasının yönelmemesi açısından çok önemli. Olay PYD olayı değil, Halep olayıdır. Olay Şii kuşatmasıdır.''