BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,74
ALTIN 2.506,53
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş-Çipras görüşmesi sonrası flaş açıklama

Çipras ile görüştükten sonra açıklama yapan Demirtaş, Türkiye'nin PYD'yi vurmasını eleştirirken mülteciler sorunu için "Brüksel'dekiler burnunun ucunu görmekten acizler" dedi.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Tsipras ile görüştükten sonra açıklama yapan HDP lideri Demirtaş, "Siz Kürt sorunu ve Suriye'deki sorunla ilgilenmezseniz mülteci sorununu çözmeniz imkânsızdır. Brüksel'dekiler burnunun ucunu görmekten acizler" dedi. Demirtaş, YPG mevzilerine dönük top atışlarına da sert tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Yunanistan'ın başkenti Atina'daki temasları çerçevesinde Başbakan Aleksis Tsipras ile başbakanlık ofisinde bir araya geldi. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü ve basına kapalı yapıldı.

"MÜLTECİLER UZAYDAN GELMİYOR"

Görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Avrupa Birliği'nin mülteci meselesini iyi kavrayamadığını vurguladı. "Mülteciler uzaydan gelmiyor ve canları sıkıldığı için yola çıkmış değiller. Siz Kürt sorunu ve Suriye'deki sorunla ilgilenmezseniz mülteci sorununu çözmeniz imkânsızdır. Bu konuda Brüksel'dekiler burnunun ucunu görmekten acizler" dedi.

Demirtaş, AB ve Türkiye’nin Suriye'de yaşanan iç savaşın çözümü konusunda üstlerine düşen rolü iyi oynamadığını ifade etti. Türkiye'yi Suriye'de tarafgir davranmakla suçlayan Demirtaş, şöyle devam etti:

"TÜRKİYE IŞİD VE BENZERLERİNDEN RAHATSIZ OLMUYOR"

"Bugün geldiğimiz noktada artık inkar edilmez bir gerçek. Yıllardır Türkiye'nin sınırında Azez-Halep bölgesinde, hatta Kobani'de, Afrin'de, Tel Abyad'da IŞİD ve benzeri unsurlar bulunduğunda Türkiye hiçbir şekilde rahatsız olmuyor. Bu AKP hükümetini rahatsız etmiyordu.

"IŞİD DEVLETİNİ TANIYACAK İLK BAŞBAKAN OLUR"

Ne Davutoğlu, ne Erdoğan IŞİD devlet ilan ettiğinde, halifelik ilan ettiğinde bundan rahatsızlık duyup da biz askeri olarak oraya müdahale ederiz demediler. Dolayısıyla bütün Suriye'nin tamamında IŞİD bir devlet kursa herhalde Davutoğlu IŞİD devletini tanıyacak ilk başbakan olur.

"KÜRTLER İLERLİYOR DİYE TÜRKİYE'Yİ SAVAŞA SOKACAKLAR"

Ama Kürtler biraz ilerliyor ve IŞİD'i temizliyor diye neredeyse Türkiye'yi savaşa sokacak noktaya geldiler. Bunlar mezhepçi politikalar, Kürt düşmanlığı ve AKP'nin kendi gizli ajandasının Türkiye toplumuna dayatılmasının acı faturasıdır."

Türkiye'nin, Suriye'ye muhtemel askeri müdahalesi konusunda "hükümetimiz çok hevesli" ifadesini kullanan Demirtaş, "Konjonktürün ve bölge dengelerinin buna uygun olduğunu düşünmüyorum" dedi.

"SON DERCE DOSTANE BİR GÖRÜŞME"

Tsipras ile görüşmesinin ‘son derece dostane’ olduğunu söyleyen Demirtaş, “Özellikle Türkiye'de yaşanan gelişmeler, Suriye'de giderek tırmanan savaş ve mülteci akını, Avrupa'nın içinde bulunduğu genel durumla ilgili karşılıklı görüş alışverişi yaptık” ifadesini kullandı.