BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.433,72
HABER /  GÜNCEL

Türkiye isminin nereden geldiğini açıkladı

Türkiyelilik kavramına karşı çıkan İlber Ortaylı Türkiye adının nereden geldiğini açıkladı.

Abone ol

Ordu'ya 2. Ordu Karadeniz Kitap fuarı için gelen tarihçi İlber Ortaylı Türkiye isminin kökenlerini anlattı. Ordu Valisi Orhan Düzgün, 2. Ordu Karadeniz Kitap fuarı için Ordu'ya gelen Ortaylı ve ünlü karikatürist Salih Memecan ile yemekte buluştu.

Tarihçi İlber Ortaylı, Ordu'da verdiği konferansta ilginç tespitler yaptı. Ortaylı, konferansta Türkiye isminin nereden geldiğini de anlattı. Türklerin yaşadığı coğrafyaya Türkiye isminin İtalyanlar tarafından verildiğini ifade eden ünlü tarihçi İlber Ortaylı, yeni Anayasa'da Türk isminin kalması konusuna da değindi.

Prof. Ortaylı, Türk ismini ilk olarak İtalyanların verdiğini belirtip şunları anlattı: "Türkiye ismini verenler İtalyanlar. Bu benin icadım, benim yorumum değil yani. Türkiye yahut Türmeniya ismini dünyanın en zeki, en bilgili insanları vermiştir. İtalyanlar, Cenovalılar ve Venedikliler tarafından verilmiştir. Çünkü bu adamlar coğrafya bilirler. Etrafı kollarlar. Bir kavramın saçmalığını anlamak için yapacağınız ilk şey onu ilk evvela tercüme etmektir. Türkiyeli gibi bir kavram başka dillere çevrilir mi? Çevrilir dediğin zaman ne kadar gülünç olur ona bakacaksın. İkincisi dünyada Türkiyeli olmayıp da Türk olan vardır. Türkiye bunun coğrafyasıdır. Ben bunları fantezi, fikir jimnastiği olarak görüyorum."