BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.438,90
HABER /  DÜNYA

Türkiye ile Meksika’dan tarihi adım

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye-Meksika arasında serbest Ticaret Anlaşması’nın müzakerelerine başlanması konusunda mutabakata vardık ve...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye-Meksika arasında serbest Ticaret Anlaşması’nın müzakerelerine başlanması konusunda mutabakata vardık ve bunun çerçevesinde anlaşmış olduk” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde bir araya geldi. Gül ve Nieto, heyetler arası görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Meksika’nın ilişkilerini 150 yıl öncesine dayandığını hatırlatarak, diplomatik ilişkilerin 1928 yılında başladığını söyledi. Gül, Türkiye-Meksika ilişkilerinde ilk defa Cumhurbaşkanı seviyesinde ziyaret gerçekleştiğini dikkat çekerek ziyarete önem verdiklerini ifade etti. Türkiye ile Meksika’nın ticaretinin bir milyar dolar olduğunu kaydededen Cumhurbaşkanı Gül, “Çok daha büyük potansiyel olduğunu hepimiz yakından bilmekteyiz. Bu ziyaret vesilesiyle Sayın Cumhurbaşkanı Nieto ile birlikte karar verdik ki, Türkiye-Meksika arasında serbest Ticaret Anlaşması’nın müzakerelerine başlanması konusunda mutabakata vardık ve bunun çerçevesinde anlaşmış olduk. Çok önemli anlaşmalar imzaladık. Karşılıklı vergi muafiyeti, yatırım teşviki anlaşmaları, hava ulaştırması başta olmak üzere, Türkiye ile Meksika arasında direkt uçak seferlerini başlatmak istiyoruz, bunu da yakında gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Gül şöyle devam etti:
"Türkiye-Meksika arasında özellikle ekonomik potansiyeli harekete geçirmeyi arzu ediyoruz. Meksika, Latin Amerika’nın en önemli ülkelerinden biri olarak Türkiye’yi o dünyaya açarken, Türkiye de bölgesinde Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya, balkanlar o5lmak üzere bütün bu coğrafyayı Meksika’ya açabilecek düzeydedir. Bu açıdan işadamlarının birbirini tanıması, yatırımcıların bir araya gelmesine önem veriyoruz.”
Konuk Cumhurbaşkanı Nieto ise Türkiye’nin Avrupa’ya, Meksika’nın ise Kuzey ve Güney Amerika’ya giriş kapısı olduğunu hatırlatarak, iki ülkenin coğrafi özelliklerinin avantaj sunduğunu ifade etti. Nieto, "’Çok istekliyiz’. ‘Çok istekliyiz’ demek, ‘istiyoruz, bunun için irade var’ demek. Çünkü gerçekten çok sağlam bir ilişki kurduk ve halklarımız için önemli meyveler istiyoruz. Bugün imzalanan belgeler çokluğu, oluşturacağımız farklı mekanizmaları, araçları, şekilleri gösteriyor. Bunları tasarladık, 21. yüzyıl için stratejik bir çerçeve anlaşması imzaladık. Ekonomik, güvenlik, turizm alanlarında birçok strateji kurmamızı sağlayacak” şeklinde konuştu.
Törende, Bancomex-Eximbank Arasında İhracat Kredileri Alanında Mutabakat Muhtırası”, “T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ile Birleşik Meksika Devletleri Promexico Arasında Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Birleşik Meksika Devletleri Dışişleri Bakanlığı Arasında Bilim ve Teknolojide İşbirliği Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İle Birleşik Meksika Devletleri Dışişleri Bakanlığı Arasında Üst Düzey İki Uluslu Komisyon Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”, ”Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetiyle Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım ve Bilgi Paylaşımı Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti arasında Örgütlü Suçlar ve Terörizmle Mücadelede İşbirliği Anlaşması”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Yasadışı Uluslararası Ticaretiyle Mücadele Alanında İşbirliği Anlaşması”, “Türkiye ve Meksika Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakerelerine İlişkin Çerçeve Belgesi”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Meksika Devletleri Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma” imzalandı.
(İHA)