BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,89
ALTIN 2.432,50
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Finanstan 25 şube

Türkiye Finans krize karşı hazırlıklı. 2008'in değerlendirmesini yapan Genel Küdür Nacar 2009 hedeflerini de anlattı.

Abone ol

Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Yunus Nacar, 2008'de 160 milyon lira olarak gerçekleşen net karlarını bu yıl yüzde 20 artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yunus Nacar, geçen yıl bütün hedeflerini hayata geçirdiklerini ve beklentilerini karşıladıklarını, 40 yeni şube açtıklarını ve personel sayısını 2 bin 700'den 3 bin 200'e çıkardıklarını anlattı.

Bu yıl için 25 şube açma hedefleri bulunduğunu kaydeden Nacar, ''Bu dönemde 'ilk 6 ayda bekleyelim, ikinci yarıda değerlendirelim' dedik. 1 Temmuz'dan sonra eğer durum böyle giderse, ki şu anda gidişat kötü değil, 25 şubeyi açacağız. 25 şubeyi açmak zor değil'' şeklinde konuştu.

2009 planlarını ''tedbirli - iyimser'' şeklinde yaptıklarını belirten Nacar, şu anda dünyada ve Türkiye'de zorluklar bulunduğuna dikkati çekerek, şu görüşleri dile getirdi:

''Reel sektör bizim temel yapımız. Reel sektör ne kadar sağlamsa biz o kadar sağlamız. Reel sektörün nabzını tutmaya çalışıyoruz. Finans sektörü, sanayi ve ticaret odaları, TOBB ve hükümet olarak bu konuda çok ciddi çalışma yapmak zorunda olduğumuz kanaatindeyim. Ne gibi çalışmalar? Finansal kaynakların kısılmaması, talebi artırmak için toplumun psikolojisinin düzeltilmesi gerekir. Hükümetin aldığı tedbirler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Tedbirlerin talebi artırma yönünde bir gayret içinde olunmasıyla iç talebin tekrar canlanacağını düşünüyorum.''

Nacar, Türkiye Finans'ta bu dönemde ''tasarruf tedbirleri'' diye bir şey olmadığını belirterek, ''Dün tasarruf halindeydik, bugün de tasarruf halindeyiz. Bankada krize özel bir tasarruf yok'' dedi.

''YAKLAŞIK 10 MİLYAR TL'LİK NAKDİ VE GAYRİ NAKDİ KREDİ KULLANDIRMIŞ OLACAĞIZ''

Yunus Nacar, şu anda gayri nakdi kredilerinin tutarının 5 milyar TL olduğunu, yüzde 20 mevduat girişi planladıklarını, bu rakamla birlikte 2009'da 6 milyar TL'lik bir rakamın dönmüş olacağını, 4 milyar TL'lik gayri nakdi krediyle birlikte bu yıl yaklaşık 10 milyar TL'lik nakdi ve gayri nakdi kredi kullandıracaklarını bildirdi.

Geçen yıl 160 milyon TL net kar elde ettiklerini, 2009'da karda yüzde 20 artış hedeflediklerini kaydeden Nacar, bu yıl 100 eleman alacaklarını, 25 şubeyi açmaları halinde de yaklaşık 300 kişiyi daha Türkiye Finans çalışanları arasına katacaklarını söyledi.

Türkiye Finans'ın ''Mutluluk'' adlı kredi kartını 1-2 ay içerisinde uygulamaya koyacağını bildiren Nacar, daha önce katılım bankaları bünyesinde bir kart çıkarma planı bulunduğunu, ancak bu konuda pek başarı sağlanamadığını belirtti.

Nacar, getirileri, Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nden (KİT) elde edilen ve bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmek suretiyle oluşturulan Gelire Endeksli Senetlerin (GES) hayal kırıklığı yaratmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''GES'ler en azından 3-4 yıldan beri konuşuluyordu. Bir adım atıldı. Bunun böyle küçük çıkması, küçük satılması bana göre iyi de oldu. Çünkü en azından bir deneme imkanımız olmuş olacak. Bundan sonraki adımda çok daha sağlıklı... Noksan tarafları varsa onları tamamlamış olacağız. Eğer bu kağıtların, GES'lerin, likidite tarafında bir düzenleme yapılacaksa bunların yeniden gözden geçirilmesi, yani bunun daha sağlıklı olmasına sebebiyet verecek. ''

Yeni enstrümanlara ilişkin çalışmaların bu dönem içerisinde devam ettiğini belirten Nacar, bankacılık sektörünün türev ürünlerde zayıf olmasının böylesi bir dönemde Türkiye'nin avantajı olduğunu vurguladı.

Nacar, ''(Yeni enstrümanlarla ilgili) çalışmalar devam edecek. GES'lerin yanında önümüzdeki dönemde sukuk (varlığa dayalı tahvil veya faizsiz bono) çalışmaları olabilir. Bu kuvvetle muhtemel... Bu senetleri özellikle Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin kullanabileceği bir enstrüman haline getirmek ve Körfez'deki kaynakları Türkiye'ye çekecek bir atmosferin oluşturulması manasında katılım bankaları ve Hazine olarak müşterek çalışmamız gerekir'' diye konuştu.