BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,56
ALTIN 2.382,41
HABER /  GÜNCEL

Türkiye dünya ülkelerini geride bıraktı

Türkiye ekonomisi 2011'in tamamında yüzde 8.5 büyüdü. Böylece Türkiye Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu.

Abone ol

Türkiye ekonomisinin 2011 karnesi belli oldu. Ekonomi yıllık bazda yüksek bir büyüme gösterirken, son çeyrekteki yavaşlama dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ekonomi geçen yılın tamamında yüzde 8.5 büyüdü. Ekonomi dördüncü çeyrekte ise yavaşlayarak yüzde 5.2 büyüdü.

Büyüme tahminlere paralel gerçekleşti. CNBC-e'nin anketinde dördüncü çeyrek için yüzde 5.2, 2011 için yüzde 8.4 büyüme bekleniyordu.

Türkiye yıllık bazda yüzde 8.5'lik büyümeyle en hızlı büyüyen ikinci ekonomi olarak belirlendi. Çin geçen yılı yüzde 9.2 büyümeyle kapatarak ilk sırada yer aldı.

KİŞİ BAŞI GELİR 10 BİN 444 DOLAR

2011 yılında, Türkiye'nin dolar cinsinden gayri safi yurtiçi hasılasının 772 milyar 298 milyon dolar olurken, kişi başına milli gelir ise 10 bin 444 dolara çıktı.

İLK DEĞERLENDİRME ŞİMŞEK'TEN

Dördüncü çeyrek verisinin yüzde 5.2 olarak gelmesinin ardından Hükümet tarafından ilk değerlendirme Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Şimşek, yüzde 5.2'lik büyümenin ekonomideki yumuşak iniş hedefiyle uyumlu olduğuna dikkat çekti.

Şimşek, şunları kaydetti:

"Son çeyreğe ait rakamlar ekonomideki yumuşak iniş sürecinin, hedeflerimiz doğrultusunda, dengeli bir biçimde devam ettiğini göstermektedir. Tüketim ve yatırımlardaki büyüme hızı yavaşlamaya devam ederken dış ticaretin büyümeye olan etkisi pozitif olmuştur. 2011 yılının ilk yarısında dış ticaret büyümeyi yüzde 5,2 aşağı çekerken yılın ikinci yarısında yüzde 1,9 artırmıştır. Büyümedeki sağlıklı yapının 2012'de de etkisini sürdürmesini ve büyümenin yüzde 4 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorum. Nitekim,yılın ilk çeyreğinde bir yavaşlama öngörülse de ikinci çeyreğe ait öncü göstergeler ve beklenti anketleri ekonomide canlanmaya işaret etmektedir."

ERGÜN: 2012 DE YÜZDE 4 YAKALANABİLİR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de büyüme rakamlarına ilişkin, beklentiler istikametinde bir rakam geldiğini belirterek, "Bu büyüme rakamıyla 4'üncü çeyrek itibariyle 3'üncü sıradayız dünyada ve muhtemelen de yılın tamamı itibariyle de 2'inci sırada olabiliriz Çin'den sonra" dedi.

Ergün, 2012 yılındaki büyüme öngörülerine ilişkin ise yüzde 4'lük hedefin yakalanabileceğini belirterek, "2011'in ilk çeyreği bu konuda gerçek işareti vermeyecektir çünkü baz etkisi çok hissediliyor olacak. Döviz fiyatlarındaki, petrol fiyatlarındaki etkiler çok hissediliyor olacak. 2012'nin ikinci çeyreği ve ikinci yarısından itibaren özellikle Türkiye ekonomisindeki büyüme rakamları yüzde 4'ü yakalayabilecek bir performansı bize gösterebilecek" dedi.

BÖLGENİN EN İYİSİ

İngiliz Royal Bank of Scotland'ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analisti Tim Ash, büyümenin önceki çeyreklere kıyasla düşüş sergilemesine rağmen hala bölgesine göre yüksek olduğunu belirtti.

Ash, "Geçen üç çeyrekte sırasıyla yüzde 11.9, yüzde 9.1 ve yüzde 8.4 büyüme rakamları açıklayan Türkiye'de son çeyrekte yüzde 5.2'lik büyüme ortalamaya bakıldığında düşüş olsa da yine de iyi bir rakam. Türkiye yıllık bazda yüzde 8.5'lik büyüme rakamıyla bölgenin en iyisi olmaya devam ediyor" dedi.

Ash, ek olarak Merkez Bankası'nın Türkiye'nin büyüme rakamlarından memnun olacağını ancak ekonomideki dengelenmenin yeteri kadar hızlı olup olmadığı yönündeki sorunun akıllarda olmaya devam ettiğini ifade etti.